Години наред не съм варила това сладко, защото ми напомня лош и тъжен случай в моя живот.
Преди 7 години, няколко дни след днешната дата, моята свекърва бе сложила да вари сладко от смокини. Изведнъж се почувства много зле, извиках " Бърза помощ".... , а на другия ден тя почина. СЛАДКОТО ОСТАНА В КАРАВАНАТА НЕСВАРЕНО... :(
ПРОДУКТИ:
70- 80 узрели смокини/ в зависимост от големината им/
1 кг захар
300 мл вода
1 каф. лъжи. лимонена киселина
1 кг захар
300 мл вода
1 каф. лъжи. лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Смокините се измиват и се почистват и се изрязват дръжчиците им.
Попарват се в тенджера с гореща вода за около 5 минути, след което се изцеждат.
От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат смокините и се варят около 30 минути.
Отстраняват се от огъня и се остават да престоят така 24 часа, през което време те поемат добре сиропа. След посоченото време те се слагат да се варят отново. Варете и бъркайте до готовност. Ваше ще е желанието по- гъсто или по- рядко да оставите сладкото. Минутка преди да го свалите от огъня се слага лимонената киселина и се разбърква добре.
Изчаквам готовото сладко да изстине, насипвам го в сухи бурканчета и го стерилизирам за затваряне на капачката.
28 август 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар