XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 28 август 2011 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

   Години наред не съм варила това сладко, защото ми напомня  лош и тъжен случай в моя живот.
  Преди 7 години, няколко дни след днешната дата, моята свекърва бе сложила да вари сладко от смокини. Изведнъж се почувства много зле, извиках " Бърза помощ".... , а на другия ден тя почина. СЛАДКОТО ОСТАНА В КАРАВАНАТА НЕСВАРЕНО... :(

ПРОДУКТИ:
70- 80  узрели смокини/ в зависимост от големината им/
1 кг захар
300 мл вода
1 каф. лъжи. лимонена  киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Смокините се измиват и се почистват и се изрязват дръжчиците им.
Попарват се в тенджера с гореща вода за около 5 минути, след което се изцеждат.

От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат  смокините и се варят около 30 минути.
Отстраняват се от огъня и се остават да престоят така 24 часа, през което време те поемат добре сиропа. След посоченото време те се слагат да се варят отново. Варете  и бъркайте до готовност. Ваше ще е желанието по- гъсто или по- рядко да оставите сладкото. Минутка преди да го свалите от огъня се слага лимонената киселина и се разбърква добре.
  Изчаквам готовото сладко да изстине, насипвам го в сухи бурканчета и го стерилизирам за затваряне на капачката.
28 август 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар