Никога до сега не съм правила пица с риба, но този път пък така реших. Не можах да и се насладя, защото в момента спазвам диета и от нея си позволих да опитам само залче, но ми хареса, а и ароматът, който се носеше.... на печено тесто, риба, домати и босилек...:)
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 300 г брашно
около 200 мл хладка вода
5 г суха мая
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
500 г домати +3 с. л. олио +сол на вкус +1 ч. л. захар + босилек + чубрица +черен пипер +индийско орехче
4 триъгълничета топено сирене
100 г маслини
скумрия от 1 рибена консерва
1/ 2 глава кромид лук
босилек за поръсване на плънката
+ 1 домат за отгоре върху тестото
чубрица за поръсване на доматените филийки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:
Него замесих от изброените продукти. Маята я сложих в брашното без да я разтварям предварително.
Доматите ги нарязах и рендосах без люспите. Сложих ги в тенджерка и ги изварих със солта, захарта и олиото. Накрая сложих и подправките и отстраних съда от котлона. Оставих доматената смес да изстива, а през това време нарязах сиренцето, лука и маслините.
Тестото вече бе втасало и започнах оформянето на пицата.
Намесих го отново и го разточих на голяма квадратна и тънка кора. Намазах тава с повечко олио и в нея сложих кората, но четирите и краища ги оставих да висят извън нея. Най- напред разстлах доматената смес и върху нея наредих накъсаната риба, после лука, маслините и сиренето . Всичко това поръсих с босилек.
Загънах пицата като плик. Отгоре върху тестото наредих доматените филийки и ги поръсих ги с чубрица.
Сложих творението :) във фурната, която предварително бях загряла на 180 градуса.
Пекох я около 30 минути, извадих я, намазах я с олио и я оставих около 10 минути да се отпусне.
Доста апетитно нещо :)! Бе гарнирано от съпруга ми с червено винце :).
10 август 2011 г
izglejda strahotno,6te opitam nepremenno!!!
ОтговорИзтриванеОпитайте, наистина е вкусно, ако обичате риба. В съчетание с домати и босилек - завидно добро :).
ОтговорИзтриване