Ето рецептата, която с нищо не измених:
ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 с.л. какао
1 к.л. канела
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч.олио
1 1/2 ч.ч.брашно
3 ванилии
Всичко това се обърква и се изсипва в намаслена и набрашнена тава.
Пече се в загрята фурна на 300 градуса за около 10-15 мин/ по рецепта/, но мен ме достраша да не го загоря и си го пекох на моите любими 180 градуса в продължение на цели 25 минути.
Готовият сладкиш се изважда и се оставя да изстине. Нарязах го на квадрати и го полях с глазурата, а тя се прави така:
1/2 п. краве масло
6 с.л. захар
3 с.л. вода
2 с.л. какао
Тези продукти се слагат в тенджерка и се кипват на огъня. Веднага след това се залива блатът. Може да се поръси с кокосови стърготини/ не го направих, защото пишеше МОЖЕ :).
Раздалечавах парчетата леко едно от друго, за да поеме добре глазурата.
Сега следва втора глазура:
Кипва се 100 гр течна сладкарска сметана , но аз нямах и размих суха сметана във вода и кипнах нея. Махнах я от огъня. Сложих в нея 100 гр млечен шоколад, начупен на блокчета и половин пакетче краве масло. Бърка се енергично до разтопяването на шоколада.
Украсата:
Правя си стандартно карамела / захар и малко водичка/ и после изливам върху леко намазнено алуминиево фолио на гладка повърхност/ в случая аз върху дъската за хляб/.
Оставям карамела да изстине. След това го натрошавам.
Орехите / около 1 ч. ч. / ги навлажних с вода, посипах ги със захар, разбърках ги и ги запекох в микровълновата фурна, два пъти за по една минута. И тук идва важната подробност и тя е, че никога не върша само една работа и не се съсредоточавам само върху нея, а винаги подхващам поне още 3- 4 неща и ... изгорих половината от орехите :).
С готовия карамел и запечените орехи поръсих сладкиша.
Получи се нещо, не само красиво и апетитно, но и много, ама много вкусно :).
Не се бавете, а го правете! :)
18 август 2011 г
9 октомври: Правих го за пореден път.
ЕТо го с изглед ОТГОРЕ с много орехи и карамел и КРАЙЧЕТАТА МУ :).
Разкош!!!
Днес направих Негърче по вашата рецепта,ммм много вкусно се получи.Радвам се че ви открих,правила съм и други ваши предложения и всичките са ми сполучливи.Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви и аз на свой ред! :)
ОтговорИзтриванеНегърчето го правя още от детските си години, но допълнението отгоре го научих от моя позната. За дъщеря ми вече най- хубавият десерт е този. Не знам колко пъти съм го правила и изпращала в колет за гладните студенти :)
Пригответе си всичко, което желаете. Рецептите са реални, достъпни, бързи и не толкова скъпи.
Орехите вече ги карамелизирам със захарта, изчаквам ги да се охладят и ги начуквам. Така е по- бързо и по- лесно.
ОтговорИзтриване