За този сладкиш четох много добри отзиви и се доверих на две кулинарки, които нямат грешка в направата на сладкишите си- Мануела Колева и Петя Цанкова. Прерових всички възможни и посочени в гугъла рецепти и се оказа, че никъде няма разминаване в продуктите и начина на приготвяне. Имайте предвид, че ми трябваше за десерт за 15 човека и ... реших да го направя.
Лично аз го нарекох" лепкав" , но гостите го харесаха и ми поискаха рецептата.
Тя е:
ПРОДУКТИ:
Блат:
1ч.ч захар
2ч.ч.брашно
5с.л какао
1 бакпулвер
1 ч. ч. вода
1 майонеза / 200 г/ /Аз ползвам на " Краси", която според мен е най- хубавата/.
Глазура:
200 г шоколад и 100 г масло/ съотношението винаги е 2: 1/.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа омесете добре сухите продукти- брашно, захар, какао и бакпулвер. Направете кладенче и в него изсипете водата и майонезата. Разбъркайте много добре с вилица. Получава се тесто като за кекс.
АЗ НАПОСЛЕДЪК ГО ПРАВЯ И ТАКА:
Разбивам с миксер/ на по- ниска степен/ майонезата със захарта, след това наливам водата. Добавям и какаото. Сипвам лъжица по лъжица от брашното, което предварително съм пресяла с бакпулвера и разбивам до еднородна смес.
АЗ НАПОСЛЕДЪК ГО ПРАВЯ И ТАКА:
Разбивам с миксер/ на по- ниска степен/ майонезата със захарта, след това наливам водата. Добавям и какаото. Сипвам лъжица по лъжица от брашното, което предварително съм пресяла с бакпулвера и разбивам до еднородна смес.
Изсипете в намазнена и набрашнена тава/ 24- 26 см/ и печете блата в продължение на 30 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Полученият какаов блат е като гланциран отгоре :).
След като изстине го заливаме с глазурата, която се получава като разтопим на водна баня шоколада и след това при непрекъснато бъркане добавим и маслото. Бъркаме, бъркаме, докато добре се размесят шоколада с маслото. Щом се получи гладка смес, изсипваме без да заглаждаме, а само леко накланяме тавата. Оставя се така да се стегне.
ДА ВИ Е ВКУСНО! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар