XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Пита по подобие на КОРОНАТА НА ГОТВАЧКАТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 17 август 2011 г.

Пита по подобие на КОРОНАТА НА ГОТВАЧКАТА

   Идеята за тази пита взех от нета, но там бе показана малко по- различно.
По средата почти нямаше дупка, но аз реших, че моята трябва да стане нещо подобно на кравай.
   Питата омесих специално за гробища, защото покрай бала на дъщеря ни отдавна не бяхме ходили до " вечния дом" на родителите на съпруга ми и напоследък все изпускахме храна, разливахме чаши... А свекърва ми/ лека и пръст/ често правеше пити  и баници и затова си обещах, че там ще отида с нещо домашно месено. И за да не пека отделно нещо към този хляб, по- нататък ще разберете какво направих...


ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г брашно
пакетче суха мая/ предназначена за количество от 500 г брашно/
2 белтъка
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 с. л. сол
вода за замесване на меко тесто

Замесих тестото и го оставих да втасва около 1 час.
Намесих го с брашно и го разделих на 9 топки. Оформих ги добре / даже вътре в тях скрих и по 1/ 4 кренвирш :)/, а деветата разточих на кора.
Намазах тавата и една купичка, която сложих по средата, с олио.
Върху нея " метнах" кората, също намазана с олио.

Осемте топки намазах с олио и ги наредих на разстояние около купата.

Разрязах тестото , което бе върху купичката на 8 триъгълничета, но не до края.
Всяко едно загърнах върху питките и махнах купичката.

Питката намазах с жълтък и малко вода в него и я оставих да си втаса в тавата.
Изпекох я в предварително загрята фурна. В началото бе на 200 градуса, след което я намалих на около 160. Пекох я до готовност.
Получи се тази пита- кравай :).

13 август 2011 г
....................
Тази вечер месих такава пита за утрешно кръщене на едно мило момиченце, но явно тестото превтаса, бухна повече и листенцата малко се разкъсаха...

19 август 2011 г

2 коментара:

  1. Супер питка се е получила! Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива питка, а и с месце! Ще опитам! С купичката в средата ли си пече?

    ОтговорИзтриване