По средата почти нямаше дупка, но аз реших, че моята трябва да стане нещо подобно на кравай.
Питата омесих специално за гробища, защото покрай бала на дъщеря ни отдавна не бяхме ходили до " вечния дом" на родителите на съпруга ми и напоследък все изпускахме храна, разливахме чаши... А свекърва ми/ лека и пръст/ често правеше пити и баници и затова си обещах, че там ще отида с нещо домашно месено. И за да не пека отделно нещо към този хляб, по- нататък ще разберете какво направих...
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г брашно
пакетче суха мая/ предназначена за количество от 500 г брашно/
2 белтъка
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 с. л. сол
вода за замесване на меко тесто
Замесих тестото и го оставих да втасва около 1 час.
Намесих го с брашно и го разделих на 9 топки. Оформих ги добре / даже вътре в тях скрих и по 1/ 4 кренвирш :)/, а деветата разточих на кора.
Намазах тавата и една купичка, която сложих по средата, с олио.
Върху нея " метнах" кората, също намазана с олио.
Осемте топки намазах с олио и ги наредих на разстояние около купата.
Разрязах тестото , което бе върху купичката на 8 триъгълничета, но не до края.
Всяко едно загърнах върху питките и махнах купичката.
Питката намазах с жълтък и малко вода в него и я оставих да си втаса в тавата.
Изпекох я в предварително загрята фурна. В началото бе на 200 градуса, след което я намалих на около 160. Пекох я до готовност.
Получи се тази пита- кравай :).
13 август 2011 г
....................
Тази вечер месих такава пита за утрешно кръщене на едно мило момиченце, но явно тестото превтаса, бухна повече и листенцата малко се разкъсаха...
19 август 2011 г
Супер питка се е получила! Браво на теб!
ОтговорИзтриванеМного красива питка, а и с месце! Ще опитам! С купичката в средата ли си пече?
ОтговорИзтриване