Ето го и моят бъркан италиански хляб по идея на Диана Гошева. Толкова ме съблазни гледката, че скочих и го забърках веднага.
Благодаря и за хубавата идея!
На външен вид е добре, остава привечер да видим как ще и отвътре, но ще го почакам да изстине много добре и тогава ще го разрежа:)
Това не е месен хляб, а бъркан, който става много лесно и е от съвсем обикновени продукти като за един бърз селски хляб.
Аз го направих така :
В 50 мл вода изсипах съдържанието на 1 пакетче суха мая, на която пишеше, че е 11 г. Оставих сместа така в продължение на 30 минути, за което време тя шупна. В по- голяма купа изсипах около 500 г брашно, направих кладенче и в него изсипах 250 мл хладка вода, маяната смес, 1 ч. л. захар и 1 ч. л. сол. Всичко това започнах да бъркам полека с вилица в продължение на 5 минути, докато получих еднородна смес или по- точно едно лепкаво гъсто тесто. Оприличих го на онова бъркано тесто, с което правя пиците. На вид е същото, но съставките му са различни.
Оставих тестото да си втасва в продължение на 1 час на стайна температура. Втаса много добре, на големи шупли.
После го изсипах върху обилно набрашнен плот и със също така добре набрашнени ръце започнах да го прибирам отвън навътре бързайки, за да не се разлее. Прехвърлих го 3- 4 пъти , стремейки се да го оформя като топка и веднага го сложих в обилно намазана с олио тенджерка. Отгоре го посипах с брашно и по този начин го оставих да втасва отново на стайна температура още 50 минути,
след което го изпекох търпеливо в предварително загрята фурна най- напред 45 минути на 140 градуса, а след това още 10 минути на 150 градуса. Извадих го от фурната и веднага , леко разкъртвайки го с помощта на лопатка , го извадих от тенджерката.
Получи се истински красив самун хляб J.
А вече в разрез се видяха и шуплите :).
3 август 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар