XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТАС КЕБАП

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 11 септември 2025 г.

ТАС КЕБАП

Ястие от Близкия Изток, което успешно се готви и у нас. Има и твърдения, че е типично българско, но не знам. За мен е важно, че е вкусно и може да се приготвя с телешко, свинско или агнешко месо. Тас кебапът е подобен на винения, но се различава по това, че в него няма вино.
ПРОДУКТИ: За кебапа: 500 г месо/ в случая свинско/ 3- 4 средно големи глави кромид лук 300 г белени домати или от консерва 5 скилидки чесън 2 дафинови листа 1 ч. л. захар 1 ч. л. сладък червен пипер 1 каф. л. смлян черен пипер 3 с. л. брашно сол- на вкус магданоз 6 с. л. олио 800 мл вода За ориза: 1 каф. ч. ориз 3 с. л. краве масло 3 каф. ч. вода сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме го и в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно лук и чесън.
Запържваме ги до прозрачност и слагаме червения пипер, брашното и пасираните домати. Овкусяваме с дафиновия лист, солта, захарта и черния пипер.
След като получим хомогенна смес връщаме месото, наливаме водата и оставяме ястието да къкри на слаб огън около 40 минути. След готовността на кебапа започваме приготвянето на ориза. Измиваме го 3 пъти в студена вода и го оставяме накиснат за около 10 минути. Изцеждаме го добре и го запържваме в стопеното масло. Посоляваме го и изсипваме водата. Оставяме го да ври на слаб огън около 15 минути. Отстраняваме го от огъня, покриваме тенджерата с домакинска хартия и върху нея слагаме капака, за да не пада изпарената вода, която се събира по него, в ориза.
Сервираме кебапа в дълбоки чинии като по средата слагаме купчинка от ориза, а отстрани заливаме с порция от ястието. Поръсваме го с наситнен магданоз и го поднасяме за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар