С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
четвъртък, 11 септември 2025 г.
ТАС КЕБАП
Ястие от Близкия Изток, което успешно се готви и у нас.
Има и твърдения, че е типично българско, но не знам.
За мен е важно, че е вкусно и може да се приготвя с телешко, свинско или агнешко месо.
Тас кебапът е подобен на винения, но се различава по това, че в него няма вино.
ПРОДУКТИ:
За кебапа:
500 г месо/ в случая свинско/
3- 4 средно големи глави кромид лук
300 г белени домати или от консерва
5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 ч. л. захар
1 ч. л. сладък червен пипер
1 каф. л. смлян черен пипер
3 с. л. брашно
сол- на вкус
магданоз
6 с. л. олио
800 мл вода
За ориза:
1 каф. ч. ориз
3 с. л. краве масло
3 каф. ч. вода
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещеното олио.
Изваждаме го и в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно лук и чесън.
Запържваме ги до прозрачност и слагаме червения пипер, брашното и пасираните домати.
Овкусяваме с дафиновия лист, солта, захарта и черния пипер.
След като получим хомогенна смес връщаме месото, наливаме водата и оставяме ястието да къкри на слаб огън около 40 минути.
След готовността на кебапа започваме приготвянето на ориза.
Измиваме го 3 пъти в студена вода и го оставяме накиснат за около 10 минути.
Изцеждаме го добре и го запържваме в стопеното масло.
Посоляваме го и изсипваме водата.
Оставяме го да ври на слаб огън около 15 минути.
Отстраняваме го от огъня, покриваме тенджерата с домакинска хартия и върху нея слагаме капака, за да не пада изпарената вода, която се събира по него, в ориза.
Сервираме кебапа в дълбоки чинии като по средата слагаме купчинка от ориза, а отстрани заливаме с порция от ястието.
Поръсваме го с наситнен магданоз и го поднасяме за консумация.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар