Пораснах
с тези мекици. Все такива ни правеше мама, а аз продължих традицията след като
влязох в дома на моя Митко.
Стават
много меки и са доста вкусни.
Е,
рядко ги меся, защото изобщо не са здравословни,
но мисля, че не е чак такава голяма беда, ако ги сложа на масата един път в месеца.
ПРОДУКТИ за 16 броя:
250 г брашно
100 мл хладка вода
10 г жива мая
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар
1 с. л. олио
1 с. л. кисело
мляко
1 яйце
още малко брашно-
за доомесване на тестото
За плънката:
1 яйце
150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря
във водата.
Смесва се с всички
останали продукти.
Замесва се умерено
твърдо тесто, което се разточва на много тънка кора.
Ако все пак лепне,
поръсвайте плота и самото тесто с брашно.
Нарязва се на 16
квадрата.
Върху всеки един
от тях се слага по 1 ч. л. от плънката, която се приготвя от леко разбърканото
яйце и натрошеното сирене.
Мекиците се сгъват
на две , а краищата им се притискат добре с пръсти или с вилица, за да не
изтече плънката по време на пърженето.
Оставят се около
30 минути на стайна температура, за да втасат.
Пържат се в горещо
олио на умерен котлон.
Консумират се
натурални, но може да си добавите още сиренце, шарена сол, с чаша винце за
разгрявка или с още нещо, за което се
сетите.
ноември 2016 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар