С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
четвъртък, 21 ноември 2024 г.
УЛИЧНИ МЕКИЦИ
Бъркани, а не месени мекици, известни още като улични.
Онези мекици, които ни дебнат на всяка крачка в големия град.
И, ако сме от малко градче или живеем на село, съответно няма да можем да опитаме тази разкошотия, но пък можем да си ги приготвим сами.
Те са изключително пухкави, сочни и подходящи за закуска в една есенна почивна сутрин.
ПРОДУКТИ:
4 каф. ч. брашно
2 и 1/ 2 каф. ч. хладка вода
20 г прясна мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. ракия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разтваряме добре маята във водата.
Добавяме ракията, солта и захарта и разбъркваме течната смес.
Слагаме брашното лъжица по лъжица.
Бъркаме непрекъснато в продължение на 5 минути.
Оставяме тестото , захлупено с капак, да втасва на стайна температура за 30 минути или до двойно увеличение на обема му.
Разбъркваме го леко, гребваме от него с една по- голяма лъжица и слагаме дозата тесто в горещо олио.
Пържим мекиците до получаване на лек и приятен загар.
Температурата не трябва да е много висока, защото рискуваме да ги препържим отвън, а вътре да останат сурови.
Подреждаме ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината.
А след това ги консумираме топли с каквото пожелаем и по наш вкус- със сирене, шарена сол, пудра захар, сладко, мед…
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар