XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: УЛИЧНИ МЕКИЦИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 21 ноември 2024 г.

УЛИЧНИ МЕКИЦИ

Бъркани, а не месени мекици, известни още като улични. Онези мекици, които ни дебнат на всяка крачка в големия град. И, ако сме от малко градче или живеем на село, съответно няма да можем да опитаме тази разкошотия, но пък можем да си ги приготвим сами. Те са изключително пухкави, сочни и подходящи за закуска в една есенна почивна сутрин.
ПРОДУКТИ: 4 каф. ч. брашно 2 и 1/ 2 каф. ч. хладка вода 20 г прясна мая 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар 1 ч. л. ракия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В дълбока купа разтваряме добре маята във водата. Добавяме ракията, солта и захарта и разбъркваме течната смес. Слагаме брашното лъжица по лъжица. Бъркаме непрекъснато в продължение на 5 минути. Оставяме тестото , захлупено с капак, да втасва на стайна температура за 30 минути или до двойно увеличение на обема му.
Разбъркваме го леко, гребваме от него с една по- голяма лъжица и слагаме дозата тесто в горещо олио. Пържим мекиците до получаване на лек и приятен загар. Температурата не трябва да е много висока, защото рискуваме да ги препържим отвън, а вътре да останат сурови. Подреждаме ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината. А след това ги консумираме топли с каквото пожелаем и по наш вкус- със сирене, шарена сол, пудра захар, сладко, мед…

Няма коментари:

Публикуване на коментар