С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
сряда, 21 август 2024 г.
Сладкиш " НАПОЛЕОН" В ЧАШИ
Бърз, вкусен и привлекателен за погледа ни десерт.
Той по нищо не отстъпва на купения сладкиш Наполеон.
Даже е за предпочитане, защото е индивидуален десерт , който не се нуждае от рязане. Съответно не се рони и не изсъхва...
ПРОДУКТИ за 4 чаши:
4 фини кори за баница
50 г краве масло
За крема:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
5 равни с. л. захар
5 равни с. л. натурално царевично нишесте
1 ч. л. течна ванилия
50 г краве масло
За поръсване:
пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 180 градуса.
Накъсваме корите на едри парчета и ги слагаме в намазана с малко масло тава.
Поръсваме ги с останалото стопено масло.
Печем ги около 5- 6 минути като на два- три пъти раздрусваме тавата.
Внимаваме да не ги препечем, защото в такъв случай те ще придобият горчив вкус.
Изваждаме ги и ги оставяме да се охладят напълно.
Натрошаваме ги на дребни парченца.
Започваме приготвянето на крема.
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.
Разтваряме нишестето в половината количество мляко.
Добавяме го към яйчената смес.
Слагаме и ванилията.
Разбъркваме всичко добре до получаване на хомогенна консистенция.
Изсипваме получената смес в загрятото на котлона мляко.
Слагаме и маслото и започваме да бъркаме енергично.
Варим крема до неговото сгъстяване.
Вземаме 4 по- големи стъклени чаши и редим сладкиша по следния начин:
- горещ крем
- натрошени кори
- горещ крем
- натрошени кори
- горещ крем
- натрошени кори, но само по средата на чашата
Най- отгоре го поръсваме с пудра захар.
Оставяме десерта на стайна температура, докато се поохлади, след което го прибираме в хладилника до пълното му охлаждане и стягане.
юли 2024 г
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар