Пухкава месеница, съчетала в себе си аромата на свежа
градинска подправка, чесън и сиренце.
Топло изпечена,
тя успешно ще събере семейството ви около трапезата в студените зимни дни.
ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г бяло брашно
250 г хладка вода
20 г жива мая
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар
За
намазване на тестените късчета:
4 с. олио или зехтин /или комбинация от двата вида
мазнина/
3 скилидки чесън
шепа нарязан магданоз
За поръска
и заливка:
150 г сирене
2 жълтъка
1 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, разтворената във водата мая, олиото,
млякото, белтъците, солта и захарта замесваме меко, но нелепнещо тесто.
С помощта на кухненска ножица го нарязваме на различни
по вид късчета.
Слагаме ги в
тава съвсем безразборно и без никакъв ред, като предварително ги мажем
леко със смес от олио/ зехтин/ , пасирания чесън и наситнения магданоз.
Отгоре ги поръсваме с натрошеното сирене и ги
намазваме с жълтъчената смес.
Оставяме милинката да втаса на стайна температура до
двойно увеличение на обема и.
Печем я в
продължение на 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което я покриваме с
хартия и печенето продължава още 25 минути.
Изваждаме я , оставяме я да се поотпусне и поохлади и я поднасяме с чаша чай, айрян, пък що не и с вино. :)
м. януари 2020 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар