С настъпването на 1 септември /началото на новата учебна година/ в съзнанието ми се върна една моя бивша и много уважавана колежка, отлична кулинарка, която миналото лято си отиде от нас, но остави топли спомени и чудесни рецепти в моя тефтер.
Ето нейния СЛАДКИШ" ПЛАМЪЦИ", който реших да направя със спомените си за нея...
Спи спокойно вечния си сън, Данче! Ще те помня с добротата ти и с кулинарните си умения, които показа на всички ни!
ПРОДУКТИ:
БЛАТ:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1/ 2 ч. ч. олио
3 с. л. лъжици какао
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
СИРОП:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
2 ванилии
ГЛАЗУРА:
3 белтъка
1 ч. ч. захар
4 с. л. захар, карамелизирани с 1 с. л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите за блата разбърках тесто, намаслих и набрашних закопчаващата се форма за блатове и в нея изсипах сместа.
Изпекох в предварително загрята фурна най- напред в продължение на около 15 минути на 200 градуса, а след това на 180 до готовност. Оставих блата да изстине напълно и го сиропирах с горещия сироп, приготвен от захарта, водата и ванилиите.
Не ме притесни фактът, че се бе напукал, защото под глазурата нищо не се вижда :).
Няма коментари:
Публикуване на коментар