Обожавам аромата на чесън и затова напоследък използвам този "бял лук" и за овкусяване на тесто.
Това са питките, които омесих за хората, които ни гостуваха послучай Традиционния есенен панаир на Червен бряг :).
ПРОДУКТИ:
ЗА ТЕСТОТО:
около 800 гр брашно
10 гр суха мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
400 мл хладка вода
ЗА НАМАЗВАНЕ:
Счукан чесън и олио
НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:
От посочените продукти замесих тестото и го оставих за около 1 час да втаса.
Разделих го на 20 еднакви парченца.
Всяко едно от тях усуках, а след това ги увих две по две така, както виждате на снимката.
Завъртях ги на розичка, подпъхнах краищата и сложих питките в намазани с олио купички от дуралекс.
Разцепих ги в средата с нож, където поставих малко от чесновата смес.
Намазах ги с разбит жълтък и олио и ги оставих да си втасат в съдчетата.
Изпекох ги в предварително загрята на 200 градуса фурна/ първите 15 минути/, след което намалих на 160- 180 градуса и така ... до готовност.
Извадих питките и веднага ги помазах с останалата чеснова смес.
Завих ги с кърпа до тяхното омекване.
В резултат на това се получиха много ароматни чеснови хлебчета.
Опитайте ги, няма да сгрешите! :)
3 септември 2011 г
Здравейте,първо искам да ви поздравя за чудесния блог в който от както го намерих вече съм правила някои от нещата.Днес реших да направя чесновите питки но искам да ви попитам в сместа за тестото са само сухи продукти-в смисъл за вода никъде не пише .Дали се слага вода или прясно мляко?за това ще ви помоля да пишете и колко вода като количество.В нашето голямо семейство(аз,мъжа ми и четирите ни дъщери)винаги има по нещо месено ,страшно много обичам да меся и винаги става сполучливо и вкусно.Желая ви приятен ден и успех в кулинарията.
ОтговорИзтриванеИзвини ме, Ангелина, съвсем неволно съм изпуснала водата. Вече я добавих. По принцип за себе си установих, че водата винаги е около половината от количество на брашното, ако в самото тесто няма повече от 1- 2 лъжици мляко или много яйца.
Изтриване