ПРОДУКТИ:
10 кг домати
10 кг червени чушки
сол на вкус
захар на вкус
1 ч. ч. олио
млян черен пипер на вкус/ аз сложих почти 1 пакетче/
кимион на вкус/ който обича тази подправка/
3- 4 с. л. брашно или нишесте
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измих доматите и всеки един от тях нарязах на 4 парчета.
Изчистих семето и ги смлях през ситната решетка на месомелачната машинка.
Сложих ги в караваната и започнах да ги варя докато намалиха обема си и се посгъстиха. Изсипах олиото и ги овкусих със сол и захар.
Дойде времето, в което трябва да се сложат и чушките.
Тях ги изпекох, обелих и смлях през същата решетка на машинката.
Сложих ги в доматите и продължих да варя / или вече пържа/ лютеницата при почти непрекъснато бъркане, защото взе да става гъста и да се опитва да се лепи по дъното на караваната. Варих я до желаната гъстота и 10 минути преди да я сваля от огъня и добавих черния пипер, кимиона и брашното/ нишестето/, размити в малко вода.
Оставих я да поизстине и я насипах в сухи бурканчета.
И ДА НЕ ПРОПУСНА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА Я ПАСИРАХ С ПАСАТОРА И СТАНА С ГЛАДКА КОНСИСТЕНЦИЯ КАКТО КУПЕНАТА :).
От това количество продукти напълних 20 конфитюрени бурканчета.
Стерилизирах бурканите 10 минути.
Дъщеря ми не обича купени лютеници и затова всяка година приготвям домашна :).
22 септември 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар