Публикувах рецептата в едната кулинарна група и една от кулинарките каза, че това са кюфтета по Чирпански при което изгледах клипа на Иван Звездев с тази рецепта и видях, че моята гозба не е такава. Прилича, да, но не съвсем.
Та, ето как я сготвих аз:
ПРОДУКТИ:
За кюфтетата:
700 гр кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
50 гр ориз
сол
чубрица
черен пипер
брашно за овалване на кюфтетата
За яхнията:
около 1 кг картофи
2 по- големи глави кромид лук
3 чушки
2 домата
1 морков
2/ 3 ч. ч. олио
сол
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 непълна ч. л. черен пипер
6-7 зърна бахар
2 дафинови листа
2 с. л. брашно
бульон
пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От каймата и изброените продукти/ оризът бе сварен/ направих смес за кюфтета, които потопих в брашно и сварих в продължение на около 20 минути в кипяща солена вода.
Извадих ги да се отцедят.
В дълбока тенджера запържих нарязаните лук, чушки и моркови в посоченото количество олио, после налях малко от бульона, в който сварих кюфтетата.
Добавих червения пипер и доматите и задуших зеленчуците малко.
Сложих обелените и нарязани на по- едро картофи, сипах всичкия останал бульон, посолих на вкус, сложих подправките за яхнията и оставих да къкри на умерен огън до готовност на ястието. Накрая сгъстих манджата с размитото в малко вода брашно, пуснах в нея и кюфтетата, подправих с пресен магданоз и сервирах.
Получи се интересна и вкусна гозбица :).
20 септември 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар