ПРОДУКТИ:
около 500 мл прясно мляко
2- 3 яйца
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
мая колкото кибрит
около 1 килограм брашно( за еластично средно меко тесто )
За плънката:около 400 гр тахан халва
300 гр счукани орехи
2 пакетчета краве масло - 1 за точене и 1 за сиропа
Сироп:800 гр захар
500мл вода / ако не стигне се прави нов/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Всичко се омесва докато се събере на топка. Поставя се в намаслена купа и се завива да втаса, след което тестото се премесва още веднъж и се разделя на 7-9 топки. Всяка се точи на кора с дебелина не повече от 2мм. Всяка разточена кора се намазва с помощта на четка с разтопеното масло (1 пак) и поръсва щедро с орехи и натрошена халва. Оформя се руло, което не бива да е стегнато. Нарязва се на кръгчета с дебелина около2 см, след което всяко от тях се нарежда в намазана с олио тава на разстояние поне 1 см едно от друго
Оставят се да втасат на топло за около 20мин. Пекат се на 200 градуса в началото, а след това се намаляват на 180.
Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа.
Прави се сиропът от водата, захарта и второто пакетче масло. Може да се добави есенция или ванилия . С топлия сироп се заливат наредените в тавата една до друга розички и веднага се покриват с найлон и кърпа, за да се задушат и попият сиропа..
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар