На 8 април имам курбан и винаги пълня шаран.
Днес реших да го обвия в тесто и да му сменя ПЛЪНКАТА. Нея я приготвих като изпържих 1 чиния нарязано кисело зеле до омекване, прибавих 1 ч. л. червен пипер, изсипах 1 каф. ч. ориз, 1 нарязана чушка, запържих около 2 минути, налях 3 каф. ч. вода, посолих и задуших до извиране на водата. Накрая подправих с чубрица, черен пипер, джоджен, девесил, босилек и целина, оставих плънката да изстине и напълних шарана.
ТЕСТОТО омесих от около 400 гр брашно, 3/ 4 ч. ч. олио, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. оцет и вода, колкото поеме. Не се слага нито мая, нито сода.
Разделих го на 2 топки и разточих всяка една от тях. Помазах тавата обилно с олио, разпънах едната кора, намазах и рибата с олио и сол и я поставих върху тестото. Загърнах я с него и отгоре разпънах втората кора. Оформих го по шарана и го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути, като 5 минути преди да го извадя намазах тестената лапа с разбит белтък. Допекох само на горен реотан на максимална мощност и извадих. И...ето го ШАРАНЧЕТО- КУРБАНЧЕ!!!
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Имаме дядо и внуче Никола, затова ще се опитам са го приготвя за Никулден!
ОтговорИзтриване