На 1 кг плод вишни слагам около 800 гр захар.
Слагам вишните, захарта и 1 ч. ч. вода / за 1 доза/ в каравана или дълбока тава и ги варя, докато сладкото започне " да пише " в чинията, т. е- да оставя диря след като прекарам лъжица през него.
Внимавам да не го преваря, за да не стане на гума. Когато е горещо, то подлъгва, затова-сипвам в чинийка и изчаквам да се охлади.
Малко преди да го отстраня от котлона, задължително му слагам мъничко лимонтузу/ на върха на ножа/. Така се процедира, за да не се захароса.
Уточнение:
Не изваждам костилките от плодчетата и обикновено тези вишнички ги използвам за украса на сладкиши, торти, сладолед...
Като се свари сладкото го наливам в сухи бурканчета, но не топло затваряне, а чрез стерилизация за 5 минути за затваряне на капачката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар