Капонатата е италианско ястие, но
в оригиналната рецепта има каперси. Да, ама в моята са червенобрежки домашни
чушки. Бих казала, че резултатът е чудесен.
Обикновено се приготвя през
есенния сезон, защото тогава зеленчуците са истински и вкусни.
ПРОДУКТИ:
2 средно големи
патладжана
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 шепа нарязани чушки
10- 15 чери доматчета
толкова маслини
сол на вкус
2 щипки захар
няколко капки оцет
3- 4 с. л. зехтин/
олио/
свежи магданоз и
босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се
нарязват на кубчета и се посоляват.
Оставят се така за
около 30 минути, за да си пуснат горчивината.
Измиват се със
студена вода и се подсушават.
Запържват се в
мазнината и се изваждат в някакъв съд.
В същата тази мазнина
се запържват и нарязаните лук и чесън. Добавят се и ивиците чушки. Малко след
това се слагат черитата, разрязани на две, и маслините.
Всичко това се соли
на вкус, подслажда се със захарта, сипва се и оцетът.
Пържи се така около
десетина минути.
Смесва се с
изпържения патладжан.
Капонатата се
овкусява с нарязаните зелени подправки и се сервира топла с парче хляб и малко
сиренце.
23. 09. 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар