XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА НА ФУРНА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 12 септември 2015 г.

МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА НА ФУРНА

Тази рецепта плъзна преди време в интернет пространството и много хора се втурнаха да я правят. Прочетох я и всеки ден гледах като я показваха жените.
Ами какво да ви кажа…
Нямаше как да я подмина при все, че е лесна и много вкусна. Аз, краставото магаре на тема ГОТВЕНЕ, ще я подмина. Да,ама хич не. Нямаше  как да се случи!
Във второто, което за мен е по- важно …. вкуса на дадено нещо, се убедих снощи, когато я извадих от фурната.
Намалих количеството на продуктите в рецептата, защото посоченото не ми се побра в тавата, която имах под ръка.
Съотношението между самите продукти спазих стриктно.
Давам рецептата такава, каквато я направих аз.
Чашата, с която мерих овкусителите, е с вместимост 100 мл.
ПРОДУКТИ:
1, 5 кг почистени червени чушки/ в тях имаше 5- 6 жълти/
1 кг червени домати
500 г патладжан
300 г моркови
1 глава кромид лук
1 глава чесън
2/ 3 каф. ч. захар
1/ 3 каф. ч. оцет
1/ 3 каф. ч. червено вино
3 ч. л. сол
1 и 1/ 4 каф. ч. олио
1 връзка магданоз
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред обелих патладжана и го нарязах на кубчета, които потопих в солена вода за 1 час, за да си пуснат горчивината.
Измих ги под течаща студена вода.
Почистих и нарязах чушките на парчета. По същия начин нарязах и доматите, морковите, кромида и чесъна. Добавих  наситнения магданоз и всички останали овкусители и подправки.
Разбърках всичко добре и го сложих в тава с размер 40 см в диаметър и височина 10 см.

Покрих я с пекарско фолио, но не плътно, а просто ей така, за да не загарят зеленчуците.
Пекох лютеницата на 250 градуса в продължение на почти 3 часа, докато зеленчуците останаха „ на масло”.
През цялото това време я разбърквах поне 5- 6 пъти.
Извадих я и я оставих да се охлади напълно, след което я смлях в блендера.
По принцип винаги пасирам лютеницата, защото става още по- фина, но в случая останах без пасатор, защото успях да изгоря САМО 4 броя.
Насипах я в бурканчета и я стерилизирах  в продължение на 10 минути.
ПОДРОБНОСТИ:
1. Зеленчуците са изпечени тогава, когато в тях няма останала нито капка течност.
2.Те НЕ трябва да са загорели.
3.Оцета и виното можете да ги пропуснете, но ви уверявам, че те се изпаряват и след тях остава един много приятен вкус.
4.Лютеницата трябва да е пасирана изключително добре, защото в противен случай ще се „ радвате” на люспи.
5.Тя става прекрасна на вкус, стига да спазите всички указания.
6.От посоченото количество ще получите 6 бурканчета от лютеница- онези, които традиционно продават в магазините. Все пак зависи от водното съдържание на доматите, но си мисля, че разликата ще е в стотина грама, не повече.
11 септември 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар