Тази рецепта плъзна преди време в
интернет пространството и много хора се втурнаха да я правят. Прочетох я и
всеки ден гледах като я показваха жените.
Ами какво да ви кажа…
Нямаше как да я подмина при все,
че е лесна и много вкусна. Аз, краставото магаре на тема ГОТВЕНЕ, ще я подмина.
Да,ама хич не. Нямаше как да се случи!
Във второто, което за мен е по-
важно …. вкуса на дадено нещо, се убедих снощи, когато я извадих от фурната.
Намалих количеството на
продуктите в рецептата, защото посоченото не ми се побра в тавата, която имах
под ръка.
Съотношението между самите
продукти спазих стриктно.
Давам рецептата такава, каквато я
направих аз.
Чашата, с която мерих
овкусителите, е с вместимост 100 мл.
ПРОДУКТИ:
1, 5 кг почистени червени
чушки/ в тях имаше 5- 6 жълти/
1 кг червени домати
500 г патладжан
300 г моркови
1 глава кромид лук
1 глава чесън
2/ 3 каф. ч. захар
1/ 3 каф. ч. оцет
1/ 3 каф. ч. червено
вино
3 ч. л. сол
1 и 1/ 4 каф. ч. олио
1 връзка магданоз
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред обелих
патладжана и го нарязах на кубчета, които потопих в солена вода за 1 час, за да
си пуснат горчивината.
Измих ги под течаща
студена вода.
Почистих и нарязах
чушките на парчета. По същия начин нарязах и доматите, морковите, кромида и
чесъна. Добавих наситнения магданоз и
всички останали овкусители и подправки.
Покрих я с пекарско
фолио, но не плътно, а просто ей така, за да не загарят зеленчуците.
Пекох лютеницата на
250 градуса в продължение на почти 3 часа, докато зеленчуците останаха „ на
масло”.
През цялото това
време я разбърквах поне 5- 6 пъти.
По принцип винаги
пасирам лютеницата, защото става още по- фина, но в случая останах без пасатор,
защото успях да изгоря САМО 4 броя.
ПОДРОБНОСТИ:
1. Зеленчуците са изпечени тогава, когато в тях няма останала нито капка течност.
2.Те НЕ трябва да са загорели.
3.Оцета и виното можете да ги пропуснете, но ви уверявам, че те се изпаряват и след тях остава един много приятен вкус.
4.Лютеницата трябва да е пасирана изключително добре, защото в противен случай ще се „ радвате” на люспи.
5.Тя става прекрасна на вкус, стига да спазите всички указания.
6.От посоченото количество ще получите 6 бурканчета от лютеница- онези, които традиционно продават в магазините. Все пак зависи от водното съдържание на доматите, но си мисля, че разликата ще е в стотина грама, не повече.
1. Зеленчуците са изпечени тогава, когато в тях няма останала нито капка течност.
2.Те НЕ трябва да са загорели.
3.Оцета и виното можете да ги пропуснете, но ви уверявам, че те се изпаряват и след тях остава един много приятен вкус.
4.Лютеницата трябва да е пасирана изключително добре, защото в противен случай ще се „ радвате” на люспи.
5.Тя става прекрасна на вкус, стига да спазите всички указания.
6.От посоченото количество ще получите 6 бурканчета от лютеница- онези, които традиционно продават в магазините. Все пак зависи от водното съдържание на доматите, но си мисля, че разликата ще е в стотина грама, не повече.
11 септември 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар