Неотдавна направих този сладкиш по рецептата на мое познато момиче,
което е едва на 16 години, но влиза с хъс в кухнята и приготвя вкусни неща.
Тя е Йорданка Трифонова от с. Горун, общ. Шабла и в един от броевете на
вестник „ Лакомник” бе публикувана рецептата и за този лимонов сладкиш.
Предизвикателство за мен беше да опитам от нейните рецепти, защото аз уважавам
и по- възрастните от мен, но и доста по- младите. Винаги съм се придържала към
народната мъдрост” Не питай старило, ами патило” и винаги ще продължа да
уважавам мнението и творенията на всички.
Уверявам ви, че сладкишът е много вкусен с невероятното си съчетание на
двата аромата- лимон и краве масло. Единственото, което е малко по- различно от
подобен род сладкиши е това, че стана ронлив. Може би в това бе неговата уникалност
и ни хареса. Прибрах го в кулинарния си тефтер и вече знам, че това няма да е
първото му и последно приготвяне :).
Благодаря ти, мила Дани!
Ти си момиче, от което много хора могат да се поучат!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
200 г захар
125 г краве масло
200 г брашно
50 г нишесте с аромат
на лимон
1 лимон
1 бакпулвер
2 ванилии
За поръсване- пудра
захар и лимонови корички
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа и с
помощта на миксер разбих яйцата със захарта.
Изцедих лимоновия сок,
настъргах лимоновата кора и ги добавих към яйчената смес.
Сложих размекнатото
масло, след което и ванилиите и при непрекъснато разбъркване добавих поетапно брашното,
в което предварително бях размесила нишестето и бакпулвера.
Получената гъста смес
изсипах в намазана с олио тава и изпекох сладкиша в предварително загрята на
180 градуса фурна.
Проверявах за неговата готовност с клечка за
зъби.
Извадих го и го
оставих да се „ отпусне” за около 5 минутки, а след това го нарязах и сервирах.
Сладкишът е лек и с
много приятен лимонов аромат.
април 2012 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар