Всички знаем колко е полезна консумацията на царевично брашно.
То не е никак нискокалорично, но
прието в малки количества, осигурява нормалната перисталтика и изчистване на
червата, а и със сигурност засища много. За да е по- вкусен качамакът реших да
го обогатя с няколко плънки, които са добра комбинация с брашното, получено от
това толкова полезно жълто зърно.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. царевично
брашно/ не грис/
3 ч. ч. вода
сол на вкус
ЗА ПЛЪНКИТЕ:
1 -ва плънка: 150 г
сирене, босилек
2- ра плънка: 4 печени
червени чушки
3- та плънка: 6 яйца, 3
с. л. олио, червен пипер, пресен копър, яйца
4- та плънка: 50 г
нарязани на филийки маслини без костилки
За поливка:
1/ 3 пакетче краве
масло
щипка червен пипер
За поръсване:
копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам качамака в
леко солена вода. Внимавам брашното да не остане на топчици и бучки като за целта аз го размивам в 1/ 3 от
количеството на водата и след това го изсипвам при непрекъснато бъркане във
врящата вода. Варя и бъркам качамака до пълното му „изпичане” в тенджерата.
Вземам голяма чиния и
разстилам част от него на дъното и.
Върху нея натрошавам
сиренето, което леко поръсвам с босилек.
Разстилам още
качамак, върху който редя накъсаните чушки на дълги ивици.
Върху третата част от
качамака разхвърлям предварително изпържените яйца във вид „ бъркани” и
овкусени с червения пипер и копъра.
Отново слагам от
качамака, а отгоре редя филийки от маслини/ без костилки/. Завършвам купола с
качамак.
Поливам го целия с
разтопеното масло, в което съм сложила да се запържи за секунди червения пипер.
Най- отгоре поръсвам
блюдото с копър и го оставям за не по- малко от 1 час, в което време той се
стяга и съответно може да се реже.
Така приготвеният
качамак разделям на 8 порции, които при изчисление не дават повече от 300
калории.
ДОБЪР АПЕТИТ!
20 май 2012 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар