Ушмарът е автентичен
родопски специалитет, който се прави с много масло и кашкавал.
За неговото
приготвяне са използва царевично брашно, а не царевичен грис.
ПРОДУКТИ:
1 каф. ч. ситно смляно царевично брашно
2 каф. ч. вода
125 г качествено краве масло
200 г добре узрял кашкавал
сол- на вкус
червен пипер- по желание
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджера стопяваме маслото и в него запържваме
царевичното брашно, докато започне леко да променя цветя си.
Наливаме водата и бъркаме непрекъснато до отделяне на
брашнената смес от стените на съда.
Слагаме нарязания на парчета кашкавал.
Бъркаме ушмара, докато започне да се влачи на конци.
Поднасяме го топъл и по желание го поръсваме с
обикновен или пушен червен пипер.
Този вид ястие ни пренася в Родопите, където от години
наред хората там го приготвят и му се любуват.
август 2021 г
Благодаря Ви! Ще разгледам с удоволствие. Поздрави! :)
ОтговорИзтриване