Страници

понеделник, 20 септември 2021 г.

УШМАР

Ушмарът е автентичен родопски специалитет, който се прави с много масло и кашкавал.

За неговото приготвяне са използва царевично брашно, а не царевичен грис.


ПРОДУКТИ:

1 каф. ч. ситно смляно царевично брашно

2 каф. ч. вода

125 г качествено краве масло

200 г добре узрял кашкавал

сол- на вкус

червен пипер- по желание


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В тенджера стопяваме маслото и в него запържваме царевичното брашно, докато започне леко да променя цветя си.

Наливаме водата и бъркаме непрекъснато до отделяне на брашнената смес от стените на съда.

Слагаме нарязания на парчета кашкавал.

Бъркаме ушмара, докато започне да се влачи на конци.


Поднасяме го топъл и по желание го поръсваме с обикновен или пушен червен пипер.

Този вид ястие ни пренася в Родопите, където от години наред хората там го приготвят и му се любуват.

август 2021 г

1 коментар: