От древни времена се приготвя в с. Момчилово и задължително се спазват две важни
условия:
1. Да съдържа телешки джолан
2. Да се изпече в глинен съд
ПРОДУКТИ:
1 кг телешки
джолан
250 г печурки
500 г картофи
500 кромид лук
6 глави чесън
2 моркова
1 каф. ч. нарязани
домати
1 каф. ч. бяло
вино
1 каф. ч. олио
1 шепа нарязан
магданоз
2 шепи нарязана
целина
5 зърна бахар
1 ч. л. млян черен
пипер
сол- на вкус
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Обезкостяваме
джолана и го нарязваме на едри кубчета.
Картофите, лука, морковите и гъбите нарязваме на 4 части.
Главите чесън
изчистваме само от външните люспи.
Слагаме всички
продукти и подправки в глинен съд.
Разбъркваме ги
добре, захлупваме съда с капак и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на
максимални градуси и печем ястието в продължение на 30 минути.
Намаляваме
температурата на 150 градуса и оставяме ястието да се пече така в продължение
на 2 часа.
Сервираме го с
чаша домашно винце.
………………………..
/ Рецептата
е от книгата“ 303 РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ от българската национална кухня“ 1983 г/
Няма коментари:
Публикуване на коментар