Една
интересна пилешка чорба от кухнята на северняците.
Тя се помни от
миналото и различното в нея е, че месото
се запечатва предварително чрез запичане на ламарина, гьоз…, а в съвремието и
на скара или грил тиган.
Освен това на саламурата не се прави застройка, а се оставя съвсем бистра.
ПРОДУКТИ:
1 пиле / не по- тежко от 1 кг/ или 3 пилешки бутчета
1 глава кромид лук
3 зелени чушки
3 червени чушки
3 средно големи домата
5 скилидки чесън
5 с. л. олио
2 литра вода
сол- на вкус
2 щипки млян черен пипер
клонка чубрица
свеж магданоз
суха люта чушка- по желание
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Изчистваме пилешкото месо от кожата и го нарязваме на
порции.
Посоляваме го и го запечатваме го чрез запичане на
ламарина, гьоза на старинна печка, а в съвремието може на скара или грил тиган.
Изваждаме го в чиния и го оставяме настрани.
Почистваме чушките от семенниците и ги запичаме леко
по същия начин, както месото.
Вземаме дълбока тенджера и в нея запържваме до
прозрачност нарязания на едро лук и чесън.
Слагаме и нарязаните на едро чушки.
Белим доматите от люспите, нарязваме ги и след 5
минути добавяме и тях за запържване в
тенджерата.
Наливаме водата, посоляваме на вкус, слагаме клонката
чубрица и варим саламурата до готовност
на месото / 35- 40 минути/.
Изваждаме го внимателно от тенджерата и го обезкостяваме.
Слагаме го обратно в саламурата, овкусяваме я с черния пипер и нарязания магданоз и я
варим още 5 минути.
Сервираме я топла и по желание я подлютваме със
запечена суха люта чушка.
Димитър Димитров, 4. 09. 2021 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар