Напоследък в интернет пространството нашумя един хляб…
В руски
видеоклип се вижда ясно как можеш да изпечеш
хлебец в плик, в който печеш месо, картофи и още куп неща. А защо не и
това?
Ден след ден гледах във фейсбук колко много жени го направиха и си казах, че не мога да остана назад при все, че толкова обичам да меся.
Та… попрочетох тук и там кой как го прави…
Първият
хляб излезе глетав. Бях убедена, че ще е калпав още като четях колко много брашно с колко малко вода се
замесва, но държах да го направя по описания начин, защото се твърдеше, че ТАКА
Е НАЙ- ХУБАВ.
Да, ама не.
Днес
омесих втория, намалих брашното, подмених сухата мая/ която никак не харесвам/
с жива и вече мога да гарантирам, че резултатът е отличен.
Сега ще споделя моя начин.
Съставките за тестото са същите, които ползвам
за направата на хляб в хлебопекарната. Даже днес тестото бе омесено в нея.
ПРОДУКТИ:
20 г прясна мая
250 мл хладка вода
500 г бяло брашно
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Разтваряме маята във водата.
Добавяме останалите продукти.
Замесваме меко, но не лепкаво тесто.
Оставяме го да втасва на стайна температура в
продължение на 30 минути.
Намесваме го, разточваме го леко под формата на кръг и
го завиваме на руло.
С помощта на остър нож правим няколко прореза.
Внимателно слагаме хлебчето в плик за печене.
Завързваме го
внимателно съвсем в края, за да има място вътре тестото да увеличи обема си
достатъчно.
Поставяме плика в правоъгълна тава.
Печем го на посочената температура в продължение на
около 30- 35 минути или до получаване на желана коричка.
Времето на печене е индивидуално и зависи от вашата
печка.
Съвсем чист и семпъл!
Уточнение:
Следващият хляб от този вид ще направя само с едно втасване, което ще е направо в плика, защото от години наред всичките си погачи правя по този начин и се получават много добри, нооооо вие засега спазавайте стриктно двете втасвания и не се отклонявайте от написаното.
7 февруари 2021 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар