Зимно, много вкусно и засищащо ястие. Напомня ми за детството, което
премина на село…
ПРОДУКТИ:
1 кг свински опашки
1 малка зелка
1 каф. ч. ориз
няколко сухи чушки
десетина скилидки
чесън
4- 5 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 каф. л. черен пипер
чубрица
клонки девесил
2 ч. ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето се нарязва и
се намачква с част от мазнината, двата вида пипер и чубрицата.
Взема се дълбок гювеч
и дъното му се намазва с останалата мазнина.
Слага се 1/ 3 от овкусеното зеле, а върху него се разхвърлят
оризът и нарязаните на едри парчета чесънчета.
Нарежда се втората
част от зелето и отгоре – свинските опашки, а между тях целите сухи чушки, почистени от семената. Покриват се с
останалото зеле.
Най- отгоре се слагат
клонките девесил, налива се водата и съдът се похлупва.
Слага се в студена
фурна.
Тя се включва на
максимум и ястието се оставя в нея при тази температура в продължение на 1 час,
след което се намалява на 150 градуса и готвенето продължава още 1 час.
Фурната се изключва и
гювечът се оставя там до нейното изстиване.
Така приготвените
свински опашчици ще ви накарат да се насладите на едно истинско българско
ястие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар