Идеята видях от Веси Казакова и
Марияна Стоева.
Нямах търпение да го омеся,
защото обожавам хляб, който се дели на слоеве или на конци. Не го правих с
посочените от тях продукти, защото почти винаги ползвам моето „ универсално” тесто, но самата
технология по сгъването и нареждането- да.
Хареса ми и то много и го омесих
втори път. Ефектно е и много приятно за
хапване. Къса се на пухкави залчета, които като ги потопите в някоя
ароматна гозбичка, просто ще се разтопите и вие, а после ще станете дебели като
мен :).
ПРОДУКТИ:
ТЕСТО- както обичайно
си го правя и което можете да прочетете в другите пити и погачи, които съм
поместила в блога
………………………………………………..
3 с. л. краве масло и
2 с. л. олио- за намазване
шарена сол- по
желание
жълтък и малко олио-
за намазване на хлебчетата преди печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тестото и го
оставих да втаса добре до двойно увеличаване на обема му. Намесих го отново и
го разточих на кора с дебелина около 5 мм.
Помазах я с разтопеното масло и
смесеното с него олио.
Разрязах кората на три ленти, които наложих една върху
друга.
Нарязах полученото трипластово тесто на правоъгълничета.
Наредих ги
изправени и плътно едно до друго в намазани с олио правоъгълни форми. Намазах
ги с разбития с малко олио жълтък и ги оставих да втасат докато изпълниха съда.
Изпекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около
50 минути. По средата на печенето ги покрих с фолио / хартия/, за да не загорят
отгоре, защото стават дебелички.
По
принцип печенето във всяка фурна е различно и затова препоръката ми е да ги
наглеждате. А при самото рязане на тестото на правоъгълници трябва да се
съобразите с ширината и височината на съда, в който ще ги печете. Огледайте ги
и преценете „ на око” как ще ги нарежете.
От тестото, което
замесих със 700 г брашно, се получиха двете хлебчета, които виждате на
снимката. Едното от тях оставих само с маслото, а другото го поръсих с шарена
сол.
И двете станаха
много, ама много вкусни.
Не ви трябва нож,
филийките сами се отлепват :).
Препоръчвам ви ги от сърце:).
26 юли 2012 г
................................................
И едни слоести хлебчета с медец за здраве, припомнени от моята Розичка Костова, които отдавна съм ги месила и забравила. Омесих ги за днешната дата, за която си спомням с малко тъга. Героинята на снимката отдолу е моя милост. Случката е от 2007 година .
16 юли 2013 г
................................................
И едни слоести хлебчета с медец за здраве, припомнени от моята Розичка Костова, които отдавна съм ги месила и забравила. Омесих ги за днешната дата, за която си спомням с малко тъга. Героинята на снимката отдолу е моя милост. Случката е от 2007 година .
16 юли 2013 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар