С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
вторник, 25 ноември 2025 г.
БОБЕНА ЛЮТИКА
Поредният вид лютика, която често се приготвя от северняците.
Рецептата е реликва- стара и семпла,
а самата храна е засищаща и възможно по- изчистена.
Или казано накратко- храната на нашите баби и деди.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. сварен боб
/ в днешно време можем да ползваме и консервиран/
5 печени домашно отгледани чушки
1 домашно отгледан домат
1 малка главичка воден / салатен/ лук
3 скилидки чесън
сол- на вкус
2 с. л. олио
2- 3 стръкчета магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме глинена паница и тлъчник.
/ Тлъчник е дървеното пособие, с което мачкаме продуктите./
Най– напред нарязваме и намачкваме / счукваме/ лука и чесъна, които сме посолили леко.
/ Вие можете да сложите само единия вид лук, ако не искате и двата./
След това добавяме обелените и нарязани чушки.
Намачкваме и тях.
Слагаме боба и нарязания домат и процедираме с тях по същия начин.
Опитваме лютиката и преценяваме дали да я досолим.
Слагаме олиото и нарязания магданоз.
Разбъркваме добре и прибираме в хладилника за около 1 час.
Консумираме бобената лютичка с топла питка, с бучка сиренце, с домашна ракийца…
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)





Няма коментари:
Публикуване на коментар