XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БОБЕНА ЛЮТИКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 25 ноември 2025 г.

БОБЕНА ЛЮТИКА

Поредният вид лютика, която често се приготвя от северняците. Рецептата е реликва- стара и семпла, а самата храна е засищаща и възможно по- изчистена. Или казано накратко- храната на нашите баби и деди.
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. сварен боб / в днешно време можем да ползваме и консервиран/ 5 печени домашно отгледани чушки 1 домашно отгледан домат 1 малка главичка воден / салатен/ лук 3 скилидки чесън сол- на вкус 2 с. л. олио 2- 3 стръкчета магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Вземаме глинена паница и тлъчник. / Тлъчник е дървеното пособие, с което мачкаме продуктите./ Най– напред нарязваме и намачкваме / счукваме/ лука и чесъна, които сме посолили леко. / Вие можете да сложите само единия вид лук, ако не искате и двата./
След това добавяме обелените и нарязани чушки. Намачкваме и тях.
Слагаме боба и нарязания домат и процедираме с тях по същия начин. Опитваме лютиката и преценяваме дали да я досолим. Слагаме олиото и нарязания магданоз. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника за около 1 час. Консумираме бобената лютичка с топла питка, с бучка сиренце, с домашна ракийца…

Няма коментари:

Публикуване на коментар