Страници

вторник, 25 ноември 2025 г.

БОБЕНА ЛЮТИКА

Поредният вид лютика, която често се приготвя от северняците. Рецептата е реликва- стара и семпла, а самата храна е засищаща и възможно по- изчистена. Или казано накратко- храната на нашите баби и деди.
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. сварен боб / в днешно време можем да ползваме и консервиран/ 5 печени домашно отгледани чушки 1 домашно отгледан домат 1 малка главичка воден / салатен/ лук 3 скилидки чесън сол- на вкус 2 с. л. олио 2- 3 стръкчета магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Вземаме глинена паница и тлъчник. / Тлъчник е дървеното пособие, с което мачкаме продуктите./ Най– напред нарязваме и намачкваме / счукваме/ лука и чесъна, които сме посолили леко. / Вие можете да сложите само единия вид лук, ако не искате и двата./
След това добавяме обелените и нарязани чушки. Намачкваме и тях.
Слагаме боба и нарязания домат и процедираме с тях по същия начин. Опитваме лютиката и преценяваме дали да я досолим. Слагаме олиото и нарязания магданоз. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника за около 1 час. Консумираме бобената лютичка с топла питка, с бучка сиренце, с домашна ракийца…

Няма коментари:

Публикуване на коментар