С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
събота, 22 ноември 2025 г.
ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ
Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи.
Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой.
Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле.
Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”.
Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова.
А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ:
500 г френско петле
1 кг картофи
сол- на вкус
3 с. л. олио
щипка млян черен пипер
1 малка каф. ч. бяло вино
И нищо повече!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго.
Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер.
Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата.
Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол.
Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото.
Не го бъркам, нито „ раздрусвам”.
Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.


Няма коментари:
Публикуване на коментар