Страници

събота, 22 ноември 2025 г.

ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ

Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи. Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой. Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле. Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”. Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова. А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ: 500 г френско петле 1 кг картофи сол- на вкус 3 с. л. олио щипка млян черен пипер 1 малка каф. ч. бяло вино И нищо повече! НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго. Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер. Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата. Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол. Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото. Не го бъркам, нито „ раздрусвам”. Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар