С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
вторник, 18 ноември 2025 г.
СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБ" Ъ"
Наближава зимата, доближаваме се и ние към нея...
СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА.
Тя наподобява шкембе чорбата или онази, която се вари от свински ушенца и крачета. И то е така, защото и трите се правят само от месо, бульон и застройка, а после се овкусяват с оцет и чесън.
ПРОДУКТИ:
1кг свински джолан
2 литра вода
десетина зърна черен пипер
2 дафинови листа
сол
…………………………………………………………………..
За запръжка:
6- 7 с. л. олио
3 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
За застройка:
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
За овкусяване:
чесън
оцет
млян черен пипер
лют червен пипер
още сол- ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Джоланът се измива и заедно с посоченото количество вода се слага в тенджера под налягане, която не се затваря с капака, докато водата не заври.
Тя се отпенва веднага след нейното завиране.
Слага се капакът и месото се вари в продължение на 1 час.
Изважда се и се обезкостява.
В друга тенджера се слага олиото, загрява се и в него се запържва брашното , а след него за секунди и червеният пипер.
Запръжката се разрежда с бульона , разбърква се добре и се оставя да кипне.
Добавя се накъсаното месо и след поредното завиране на супата тя се застройва с разбитите жълтъци и кисело мляко, като в тях се изсипва на струйка част от течността.
След това се връща обратно в тенджерата.
Чорбата се оставя да кипне за последен път, след което се сервира гореща и овкусена по желание със счукан чесън, оцет, черен пипер и лют червен пипер.
Задължително до нея се слага домашно омесен хлебец.
Джолан чорбата е особено подходяща за сутрешни следпразнични неразположения или пък за затопляне при нисички температури навън.





Няма коментари:
Публикуване на коментар