Страници

сряда, 12 ноември 2025 г.

ПОПСКА ЯХНИЯ СЪС СВИНСКО МЕСО

Сещам се за нея, когато в мазето имам малки главички лук. Мисля, че и в магазините може да се намери така наречената балучка, затова ви давам идея. Подходяща е за есенно- зимния сезон, тъй като в ястието има свински мръвчици. Ако пък си омесите и една топла питка… :)
ПРОДУКТИ: 600 г шарено свинско месо 300 г малки главички кромид лук / балучка/ 2 моркова 1 глава чесън 6- 7 с. л. олио 1 ч. ч. червено вино 2 ч. ч. топла вода 1 с. л. червен пипер 1 с. л. захар сол на вкус 1- 2 дафинови листа десетина зърна черен пипер 2- 3 зърна бахар / пропуснете някоя от подправките, ако не я харесвате, но вкусът няма да е същият/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Месото се нарязва на по- едри хапки, които се запържват в олиото и малко сол. Отстранява се от котлона и към него се добавя червеният пипер. Разбъркват се. Слагат се и обелените лукчета и цели скилидки чесън, нарязаните на кръгчета моркови, виното, водата, захарта,останалата сол, брашното и другите посочени подправки. В случая използвах и малко нарязани кромидени перца. Всичко това се разбърква и се изсипва в гювеч.
Той се захлупва с капака и се поставя в студена фурна, а тя се включва на максимални градуси и ястието се пече на тази температура в продължение на 1 час. След като той измине, градусите се намаляват на 150 и готвенето продължава в продължение на още 30- 40 минути. Фурната се изключва и ястието се оставя така в продължение на още 30 минути, докато къкренето утихне. По този начин приготвена, вие ще се насладите на една много вкусна яхния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар