Страници

неделя, 9 ноември 2025 г.

СОЧЕН И ПУХКАВ КЕКС

Най- сочният и най- истинският домашен кекс! Изпечен преди 2 часа... Рецептата ми е спомен от моята свекърва. Не го бях правила от години наред, но преди няколко дни една жена в кулинарна група поиска рецепта за сполучлив кекс. Гарантирам и заставам зад думите си, че това е кексът- сполучлив, истински, пухкав, сочен, вкусен… Обаче… Трябва да се спази всичко точно. Захарта ще ви се стори много, но не е. Печивото не е прекалено сладко, нормално е на сладост. Много хора искат да намалят някои от продуктите, но тогава не трябва да очакват нещата да са същите. При несполучлив десерт да се сърдят на себе си, а не на мен.  Та…
ПРОДУКТИ: 5 яйца 1 конфитюрено бурканче / от някогашните/ захар / 300 г/ същото бурканче с брашно - 180 г 5 с. л. олио 5 с. л. студена вода 1 бакпулвер 2 ванилии какао- за оцветяване на малка част от сместа, с която ще направите тъмна шарка в печивото
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: На висока степен с миксера разбиваме до пухкавост яйцата със захарта.
Намаляваме уреда на минимални обороти . Лъжица по лъжица добавяме олиото и водата. Слагаме и ванилията. И отново лъжица по лъжица изсипваме брашното, което предварително сме пресяли и смесили с набухвателя. В купичка отделяме малка част от сместа и я оцветяваме с какаото. Изсипваме основната смес в незалепваща форма, която въпреки това трябва да намажем обилно с олио.
По желание можете и да я поръсите с брашно. Преценете вие. Отгоре внимателно изсипваме оцветената част така, че да се получи красива шарка.
Печем кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което го покриваме с хартия/ аз слагам парче вестник/ и продължаваме печенето още 20- 25 минути. Готовността проверяваме с клечка за зъби или с дървено шишче, защото всяка печка пече различно. Изваждаме печивото и го оставяме да „ си почине” 10 минути във формата.
„ Преминаваме „ внимателно с нож по ръбовете на формата, за да сме сигурни, че при обръщането няма да остане част от кекса, залепнал по дъното и стените. Разклащаме го добре, даже го „ почукваме” в плота на няколко пъти, защото винаги има риск да не се отлепи добре. Обръщаме го в голяма чиния или в поднос. Оставяме го да се поохлади и едва тогава го поръсваме с пудра захар / ако желаем/.
И така нашият домашен кекс е готов. Време е да му се насладим! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар