С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
неделя, 9 ноември 2025 г.
СОЧЕН И ПУХКАВ КЕКС
Най- сочният и най- истинският домашен кекс!
Изпечен преди 2 часа...
Рецептата ми е спомен от моята свекърва.
Не го бях правила от години наред, но преди няколко дни една жена в кулинарна група поиска рецепта за сполучлив кекс.
Гарантирам и заставам зад думите си, че това е кексът-
сполучлив, истински, пухкав, сочен, вкусен…
Обаче… Трябва да се спази всичко точно.
Захарта ще ви се стори много, но не е.
Печивото не е прекалено сладко, нормално е на сладост.
Много хора искат да намалят някои от продуктите, но тогава не трябва да очакват нещата да са същите.
При несполучлив десерт да се сърдят на себе си, а не на мен.
Та…
ПРОДУКТИ:
5 яйца
1 конфитюрено бурканче / от някогашните/ захар / 300 г/
същото бурканче с брашно - 180 г
5 с. л. олио
5 с. л. студена вода
1 бакпулвер
2 ванилии
какао- за оцветяване на малка част от сместа,
с която ще направите тъмна шарка в печивото
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На висока степен с миксера разбиваме до пухкавост яйцата със захарта.
Намаляваме уреда на минимални обороти .
Лъжица по лъжица добавяме олиото и водата.
Слагаме и ванилията.
И отново лъжица по лъжица изсипваме брашното, което предварително сме пресяли и смесили с набухвателя.
В купичка отделяме малка част от сместа и я оцветяваме с какаото.
Изсипваме основната смес в незалепваща форма, която въпреки това трябва да намажем обилно с олио.
По желание можете и да я поръсите с брашно. Преценете вие.
Отгоре внимателно изсипваме оцветената част така, че да се получи красива шарка.
Печем кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което го покриваме с хартия/ аз слагам парче вестник/ и продължаваме печенето още 20- 25 минути.
Готовността проверяваме с клечка за зъби или с дървено шишче, защото всяка печка пече различно.
Изваждаме печивото и го оставяме да „ си почине” 10 минути във формата.
„ Преминаваме „ внимателно с нож по ръбовете на формата, за да сме сигурни, че при обръщането няма да остане част от кекса, залепнал по дъното и стените.
Разклащаме го добре, даже го „ почукваме” в плота на няколко пъти, защото винаги има риск да не се отлепи добре.
Обръщаме го в голяма чиния или в поднос.
Оставяме го да се поохлади и едва тогава го поръсваме с пудра захар
/ ако желаем/.
И така нашият домашен кекс е готов.
Време е да му се насладим! :)









Няма коментари:
Публикуване на коментар