С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
неделя, 30 ноември 2025 г.
МЕСЕНО ПОДАРЪЧЕ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКИ
Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да отнесете на домакините.
Повярвайте, че ще останат сто пъти по- доволни отколкото, ако им отнесете нещо купено.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
500 г брашно
20 г жива мая
3 с. л. олио
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
около 200- 250 мл хладка вода
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКИТЕ:
1- ва плънка:
150 г праз
1 каф. ч. ориз
1 прясна червена чушка
3 с. л. олио
червен пипер, джоджен и сол - на вкус
2- ра плънка:
250 г кайма
1 с. л. олио
черен пипер, чубрица и сол- на вкус
3- та плънка:
1 мъничка кисела зелка
червен пипер, пресен девесил и сол- на вкус
Оризова:
Сварих ориза, промих го със студена вода и го запържих с олиото и нарязания праз. Овкусих с червен пипер и джоджен. Посолих на вкус.
Месна: Запържих каймата с подправките, посолих я и … готово.
Зелева: Нарязах и запържих зелето. Овкусих с червен пипер.
Махнах от котлона, сложих пресен девесил и разбърках.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:
От посочените продукти замесих тесто, което оставих да втаса около 1 час.
Тестото разделих на 4 топки, като едната бе по- голяма от другите три.
Намазах правоъгълна тавичка / 30/ 20 см/ с олио, разточих голямата топка на тънка кора и с нея завих дъното на тавата като оставих краищата и да висят извън нея.
Разстлах оризовата плънка.
Върху нея сложих първата по- малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма с размерите на тавата.
Върху кората разпределих каймената плънка и отгоре сложих втората- разточена малка кора с размерите на тавата.
Върху нея разстлах третата плънка- зелевата.
Изрязах внимателно дебелото от краищата на най- долната кора и лекичко я загърнах върху зелевата плънка.
Разточих последната малка кора, изрязах я, наложих я върху зелето и много внимателно я подпъхнах с помощта на нож така, че да не реши да стърчи по време на печенето.
Изрязах лентички и оформих панделката .
Наредих черен пипер за декорация.
Намазах печивото с разбит белтък и малко олио, оставих го да втаса, докато увеличи обема си, и го изпекох в продължение на 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Извадих го и го оставих определено време, за да поизстине.
Сложих го на празничната трапеза и го нарязах леко топло.
Вкусотия!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)







Няма коментари:
Публикуване на коментар