XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МЕСЕНО ПОДАРЪЧЕ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 30 ноември 2025 г.

МЕСЕНО ПОДАРЪЧЕ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКИ

Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да отнесете на домакините. Повярвайте, че ще останат сто пъти по- доволни отколкото, ако им отнесете нещо купено.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО: 500 г брашно 20 г жива мая 3 с. л. олио 2 с. л. заквасена сметана 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар около 200- 250 мл хладка вода ‎ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКИТЕ: 1- ва плънка: 150 г праз 1 каф. ч. ориз 1 прясна червена чушка 3 с. л. олио червен пипер, джоджен и сол - на вкус 2- ра плънка: 250 г кайма 1 с. л. олио черен пипер, чубрица и сол- на вкус 3- та плънка: 1 мъничка кисела зелка червен пипер, пресен девесил и сол- на вкус Оризова: Сварих ориза, промих го със студена вода и го запържих с олиото и нарязания праз. Овкусих с червен пипер и джоджен. Посолих на вкус. ‎Месна: Запържих каймата с подправките, посолих я и … готово. Зелева: Нарязах и запържих зелето. Овкусих с червен пипер. Махнах от котлона, сложих пресен девесил и разбърках.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО: От посочените продукти замесих тесто, което оставих да втаса около 1 час. Тестото разделих на 4 топки, като едната бе по- голяма от другите три. Намазах правоъгълна тавичка / 30/ 20 см/ с олио, разточих голямата топка на тънка кора и с нея завих дъното на тавата като оставих краищата и да висят извън нея. Разстлах оризовата плънка. Върху нея сложих първата по- малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма с размерите на тавата. Върху кората разпределих каймената плънка и отгоре сложих втората- разточена малка кора с размерите на тавата. Върху нея разстлах третата плънка- зелевата.
Изрязах внимателно дебелото от краищата на най- долната кора и лекичко я загърнах върху зелевата плънка.
Разточих последната малка кора, изрязах я, наложих я върху зелето и много внимателно я подпъхнах с помощта на нож така, че да не реши да стърчи по време на печенето. Изрязах лентички и оформих панделката . Наредих черен пипер за декорация.
Намазах печивото с разбит белтък и малко олио, оставих го да втаса, докато увеличи обема си, и го изпекох в продължение на 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Извадих го и го оставих определено време, за да поизстине.
Сложих го на празничната трапеза и го нарязах леко топло. Вкусотия!

Няма коментари:

Публикуване на коментар