Омесете си козунак по този начин и ще получите една пухкава благина, в която има много, ама много конци.
Обожавам конците и страшно много им се прехласвам...
Спазвайте указанията и ще останете доволни.
ПРОДУКТИ:
2 яйца + 1 белтък
140 г заквасена сметана
120 г захар
40 г масло + 25 мл олио
25 г прясна мая
2 с.л. лимонов сок
1/ 2 капсула есенция лимон или настъргана кора от
1/ 2 лимон
1/ 2 капсула есенция ванилия или ром
щипка сол
около 500 гр.
брашно*
/Количеството на брашното
е в зависимост от големината на яйцата и
гъстотата на сметаната/.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря
в съвсем малко вода.
Добавя се към
сметаната. Разбъркват се.
Яйцата и захарта се
разбиват с миксер.
Сложете всичко
това в контейнера на хлебопекарна, добавете
есенциите и сока от лимон, половината
брашно и пуснете да се меси. Добавяйте постепенно пресято брашно, докато спре
да маже под бъркалките и тестото стане еластично и не лепнещо.
Трябва да се
образува хубава топка.
Маслото се стопява
и към него се добавя олиото.
Постепенно започнете
да добавяте мазнината, лъжица по лъжица, като изчаквате хубаво да се поеме от
тестото и тогава добавяте следващата.
При необходимост
се добавя още брашно.
Тестото трябва да
е не лепнещо, но меко като възглавничката на ухото ви.
Когато свърши цикъла
месене, нулирайте машината и я пуснете още веднъж отначало за още един цикъл
месене.
АКО НЯМАТЕ ПЕКАРНА- месете тестото по- дълго време, за да се развие глутена в него.
Не го удряйте, а го месете с лекота и любов.
АКО НЯМАТЕ ПЕКАРНА- месете тестото по- дълго време, за да се развие глутена в него.
Не го удряйте, а го месете с лекота и любов.
Оставете тестото
да втаса на стайна температура , която да
не е по- ниска от 24- 25 градуса.
Оформяйте на леко
намазнена повърхност с леко намазнени ръце и следете колко много конци има.
Сплетете козунака
така, както ви харесва.
Можете да направите един, който да е по- голям, а
можете да го разделите на няколко по- малки.
Усуквайте го повече, за да имате и повече конци.
Усуквайте го повече, за да имате и повече конци.
Намазнете подходящи форми с олио или застелете с пекарска хартия.
Намажете оформения
козунак с олио и го оставете на топло да втасат повторно до двойно увеличение
на обема му.
Препоръчително
е да го завиете с леко намаслено
прозрачно фолио, за да не засъхне отгоре.
Съвсем преди да го
сложите във фурната намажете с отделения жълтък, смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л.
прясно мляко и поръсете обилно със захар.
Изпечете в загрята
на 160-170 градуса фурна на второ ниво на скарат/броени отдолу нагоре/ до
приятен загар.
Лично аз след
двадесетата минута го покривам с хартия, за да не загори отгоре.
Препоръка:
Ако смятате, че тази захар няма да ви подслади козунака, сложете някакъв подсладител.
Аз ползвам естествената Стевия и определено съм доволна от нея.
Понякога добавям от нея, но съвсем малко, за да не прекаля .
Не увеличавайте количеството захар, защото тестото ще се утежни, няма да втаса добре и ще остане глетаво.
Ако смятате, че тази захар няма да ви подслади козунака, сложете някакъв подсладител.
Аз ползвам естествената Стевия и определено съм доволна от нея.
Понякога добавям от нея, но съвсем малко, за да не прекаля .
Не увеличавайте количеството захар, защото тестото ще се утежни, няма да втаса добре и ще остане глетаво.
Няма коментари:
Публикуване на коментар