Много пъти ми се е искало да пробвам по-
лека рецепта за чийзкейк без печене и все не се решавах, но онзи ден отворих
вестник „ 24 часа“ и в рубриката „ Гастрогуру“ видях идея
Хареса ми и това, че мога да направя
сладкиша не по традиционния начин, а в купички.
Споделям начина на приготвяне така, както
го направих аз.
ПРОДУКТИ:
1 и 1/ 2 пакет
какаови бисквити „ Роден край“
125 г краве масло
500 г извара
400 г цедено
кисело мляко
50 мл прясно мляко
125 г пудра захар
2 ванилии
2 пак. желатин/
общо 20 г/
100 г конфитюр от
ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се
смилат в блендер и се омесват с мекото масло.
Слагат се на
дъното на купички, притискат се хубаво и се изравняват така, че да станат като
блат.
Купичките се
прибират за десетина минути в хладилник.
С пасатор се
разбиват изварата, двата вида мляко, захарта и ванилиите.
Към тази смес се
добавя едното пакетче желатин, което предварително е разтворено с малко вода на
водна баня.
Бялата смес се
разбърква добре и се разпределя в купичките върху бисквитения блат.
Не
мога точно да кажа колко купички са необходими, защото аз ползвах няколко вида
с различна големина плюс пластмасови чаши, за да може щерката да си ги придвижи
безпроблемно до София.
Прибират се отново
в хладилник, но този път за около 2- 3 часа или докато бялата част се стегне напълно.
Най- отгоре се
разстила ягодовата глазура, която се приготвя като към конфитюра се сложи малко вода и в полученото се добавя второто
пакетче разтворен желатин.
За трети път
купичките се прибират в хладилник и след желирането на глазурата чийзкейкчетата
се хапват с охота.
Лично на сестра ми
не и допадна рецептата, тъй като е свикнала да консумира този вид десерт с
крема сирене и сметана. На нашето семейство се хареса, защото вариантът е доста
по- лек и подходящ за топлото време.
11. 06. 2016 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар