XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ОРЕХОВА ТОРТА С МАСЛЕН КРЕМ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 22 октомври 2022 г.

ОРЕХОВА ТОРТА С МАСЛЕН КРЕМ

Идеята взех от видеоклип, който видях  в интернет.

Тортата е лека, с ефирни блатове и нежен  маслен крем.



ПРОДУКТИ:

За блата:

6 белтъка

6 с. л. захар

4 с. л. брашно

1 ч. ч. смлени орехи

1 бакпулвер

 

За крема:

125 г краве масло

6 жълтъка

120 г пудра захар

2 ванилии

 

За напояване на готовите блатове:

сок от компот/ видът на компота е по желание/


За глазурата:

100 г шоколад- млечен или натурален / по ваш избор/

3 с. л. олио

 

За декорация:

счукани орехи

кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

С помощта на миксер разбиваме до пухкав сняг белтъците и захарта.

Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме по малко към белтъчната смес.

Изсипваме и орехите.

Разбъркваме с дървена лъжица.

Вземаме разкопчаваща форма за торта, покриваме я с пекарска хартия и изсипваме готовата смес.

Печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40- 45 минути.

Изваждаме го и го оставяме да се охлажда в продължение на няколко часа.

Разрязваме го внимателно на 3 части.

Приготвяме крема като най- напред разбиваме жълтъците със захарта като съдът, в който разбиваме, сме поставили предварително на водна баня.

Слагаме и ванилиите и бъркаме непрекъснато.

Охлаждаме крема напълно.

Добавяме маслото на порции, което трябва да е омекнало.

Разбиваме крема с миксер.

Пристъпваме към сглобяване на тортата.

Вземаме едната част от блатовете и я слагаме в разкопчаващата форма.

Напояваме  леко с компотения сок и намазваме с половината количество крем.

Върху него слагаме втората част от блата, напояваме го леко със сок и го намазваме с останалия крем.

Слагаме третата част от блата  и отгоре поливаме с глазурата, която сме приготвили от стопения на водна баня шоколад с олиото.

Оставяме тортата за 30 минути в хладилника.

Отгоре я гарнираме  със смлени орехи и кокосови стърготини.

Оставяме тортата за десетина  часа в хладилника, за да се стегне добре.

Нарязваме я и я консумираме студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар