Сега е времето, в
което събирам всички налични зеленолистни зеленчуци от моята градина, а заедно
с тях и свежи подправки, с които приготвям кюфтенца- хем вкусни, хем безкрайно полезни.
Препоръката ми е
да ги опитате и сами да се убедите, че природата ражда естествени лекарства за организма ни.
Съставките и пропорциите съчетавам по мое виждане.
Какво ще е количеството на лапада, на коривата, на тученицата, ще ги има ли изобщо всички зелении- това е само единствено и ваше решение.
Дори можете да направите кюфтенцата само от един вид зеленолистно и край.
ПРОДУКТИ:
1 супена купа
тученица/ тлъстика, тлъстиче/
десетина листа лапад
десетина листа
киселец
1 ч.ч. спанак
1 ч. ч. коприва
1 неголяма връзка магданоз
1 клонка градинска
чубрица
3 яйца
6 с. л. с лек връх брашно
150 г твърдо сирене
скилидка чесън- по
желание
хималайска сол - на
вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и солта
разбивам с миксер.
Към тях на най- ниската
степен добавям рендосаното сирене и
нарязания чесън. Изсипвам и брашното.
Идва ред и на
зеленолистните, магданоза и чубрицата, които са нарязани на ситно, а копривата
е И предварително попарена с гореща вода.
Вземам от готовата смес и с мокри ръце оформям
кюфтенца.
Пържа ги в горещо олио.
Изваждам ги и ги оставям да се отцедят върху
кухненска хартия.
Много често приготвям
към тях млечно- чеснов сос, с който след това ги поливам.
СОС:
1 кофичка гъсто
квасено мляко
сол на вкус
2 щипки нарязан копър
1 голяма и скълцана
скилидка чесън
2- 3 с. л. майонеза /
по желание /
Това е от мен, а останалото е от
вас. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар