XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СУТЛЯШ- турски оризов десерт

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 21 октомври 2016 г.

СУТЛЯШ- турски оризов десерт

Лично аз съм голяма фенка на турската кухня.
Не съм туркиня, не живея в Турция, но уважавам тези хора и харесвам тяхната кухня, особено десертите  им.
Намислила съм си  да посетя Истанбул , да вляза в една тяхна сладкарница и с чиста съвест да направя едно голямо прегрешение с няколко десерта, които съм си набелязала във времето.
А сега ви споделям  познатия на нас десерт Мляко с ориз, но във вариант с печене .
Опитайте го, ще ви хареса.

ПРОДУКТИ:
1 не съвсем пълна  ч. ч. ориз
2 ч. ч. вода
1 литър прясно мляко
1 ч. ч. захар
1 с. л. с връх натурално пшенично нишесте
3 жълтъка
2- 3 ванилии


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Водата се налива в тенджера, кипва се и в нея се изсипва оризът.
Вари се, докато я поеме.
В друга тенджера се слагат  800 г от млякото и захарта.
Започва се разбъркване до кипване на млякото и разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват и се смесват с нишестето, ванилията  и останалото мляко.

Когато млякото кипне, намалете котлона на умерена температура, добавете ориза и го оставете да ври до пълна готовност.  
Изсипете  яйчената смес на тънка струйка като бъркате непрекъснато и внимавате да не се захване по дъното на съда.
 По тази причина аз ползвам тенджера с керамично покритие, защото в нея не загаря нищо.
Оризът се вари до сгъстяване, след което се отстранява от котлона и още горещ се налива в огнеупорни купички.

Купичките се нареждат в по- дълбока тава и около тях се налива вода.
Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Сутляшът се пече на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка.
Десертът се изважда, охлажда се и се прибира в хладилника за няколко часа.
Консумира се студен.
Сутляшът се различава от нашето традиционно мляко с ориз по своята консистенция. Запичайки го във фурната, вие ще му придадете кремобразна и нежна структура.
ДА ВИ Е СЛАДКО, както казват турците!

Няма коментари:

Публикуване на коментар