Лично
аз съм голяма фенка на турската кухня.
Не съм
туркиня, не живея в Турция, но уважавам тези хора и харесвам тяхната кухня,
особено десертите им.
Намислила
съм си да посетя Истанбул , да вляза в
една тяхна сладкарница и с чиста съвест да направя едно голямо прегрешение с
няколко десерта, които съм си набелязала във времето.
А сега ви споделям познатия на нас десерт Мляко с ориз, но във вариант с печене .
Опитайте го, ще ви хареса.
ПРОДУКТИ:
1 не
съвсем пълна ч. ч. ориз
2 ч. ч.
вода
1 литър
прясно мляко
1 ч. ч.
захар
1 с. л.
с връх натурално пшенично нишесте
3 жълтъка
2- 3
ванилии
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
Водата се налива в
тенджера, кипва се и в нея се изсипва оризът.
Вари се, докато я
поеме.
В друга тенджера се слагат 800 г от млякото и захарта.
В друга тенджера се слагат 800 г от млякото и захарта.
Започва се
разбъркване до кипване на млякото и разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват
и се смесват с нишестето, ванилията и
останалото мляко.
Когато млякото кипне, намалете котлона на умерена температура, добавете ориза и го оставете да ври до пълна готовност.
Изсипете яйчената смес на тънка струйка като бъркате
непрекъснато и внимавате да не се захване по дъното на съда.
По тази причина аз ползвам тенджера с
керамично покритие, защото в нея не загаря нищо.
Оризът се вари до сгъстяване, след което се отстранява от котлона и още горещ се налива в огнеупорни купички.
Оризът се вари до сгъстяване, след което се отстранява от котлона и още горещ се налива в огнеупорни купички.
Купичките се
нареждат в по- дълбока тава и около тях се налива вода.
Тавата се слага в
предварително загрята на 180 градуса фурна.
Сутляшът се пече
на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка.
Десертът се
изважда, охлажда се и се прибира в хладилника за няколко часа.
Консумира се студен.
Сутляшът се различава от нашето традиционно мляко с ориз по своята консистенция. Запичайки го във фурната, вие ще му придадете кремобразна и нежна структура.
Консумира се студен.
Сутляшът се различава от нашето традиционно мляко с ориз по своята консистенция. Запичайки го във фурната, вие ще му придадете кремобразна и нежна структура.
ДА ВИ
Е СЛАДКО, както казват турците!
Няма коментари:
Публикуване на коментар