Вкусна супа, приготвена от месцето на агнешките
главички.
Супа за мъже-
ценители! J
2 агнешки глави
2 с. л. олио
50 мл ракия
5 зърна бахар
.............................................................
1 глава кромид лук
5 стръка зелен лук
1 морков
200 г консервирани домати или 1 голям свеж домат
1 шепа нарязани замразени чушки или 1 голяма свежа
чушка
1 каф. ч. ориз
Подправки:
1 клонка девесил
1 клонка балканска чубрица
шепа магданоз
5 листенца джоджен
За застройка:
200 г кисело мляко
1 жълтък
1 с. л. брашно
лимонена киселина
Измиваме главите и ги слагаме в тенджера под налягане
заедно с 2 л вода.
Изчакваме да заврят, премахваме образувалата се пяна,
слагаме малко сол, бахар и посочените
количества олио и ракия.
Затваряме тенджерата с капака и чакаме отново да
заври.
Намаляваме котлона на средна степен и варим в
продължение на 60 минути.
Отваряме тенджерата, изваждаме главите, обезкостяваме ги и прецеждаме бульона.
Слагаме го отново да заври и добавяме нарязаните два
вида лук, настърганите моркови, чушките и почистените от люспи домати.
Солим на вкус.
Варим до готовност на зеленчуците.
Слагаме месото и клонките девесил и чубрица.
Варим супата още 5 минути.
Застройваме я с млякото, жълтъка, брашното и малко
лимонена киселина.
Оставяме я да клокне и я отстраняваме от котлона.
Поправяме я с черния пипер, магданоза и джоджена.
Поднасяме я гореща с парче лимон.
6 май 2023 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар