ГРЕХОВНО ШОКОЛАДОВА ТОРТА!
Греховна е, защото е приготвена с доста калорични продукти
и, защото не може да и се устои.
Прави се изненадващо лесно, а крайният резултат е
достоен за гости, които сме поканили на празничната ни трапеза.
ПРОДУКТИ:
За блата:
4 яйца
200 г захар
200 г брашно
1 с. л. какао
40 г смлени печени лешници
1 бакпулвер
За
сиропа:
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
1 и 1/ 2 ч. ч. вода
2 с. л. какао
За крема:
500 г течна сладкарска сметана
400 мл кондензирано мляко
100 г течен шоколад с лешници „ Финети“
За
добавка :
2 шоколадови вафли с лешници
За ганаш:
200 г шоколадов кувертюр
100 г течна сладкарска сметана
1 с. л. краве масло
За
облепване и декорация на тортата:
100- 120 г смлени печени лешници
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Блатът приготвяме като с помощта на миксер разбиваме
яйцата със захарта до пухкава смес.
Слагаме какаото и лешниците.
Лъжица по лъжица добавяме пресятото и смесено с
бакпулвера брашно.
Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намазнена и покрита с пекарска хартия тава
с диаметър 24 см.
Печем блата в предварително загрята на 180 градуса
фурна в продължение на около 40 минути или до проба „суха клечка“.
Изваждаме го от фурната и от тавата и го оставяме да
се охлади напълно.
С помощта на уред за рязане на блатове го разрязваме
внимателно на 3 части.
През това време приготвяме сиропа от посочените продукти.
Варим го в продължение на 4- 5 минути при често
разбъркване.
Крема правим като
с помощта на миксер разбиваме сметаната до твърди връхчета.
Добавяме кондензираното мляко и течния шоколад и
отново разбиваме до еднородна и нежна смес.
Започваме сглобяването на тортата.
Във форма с разкопчаващ ринг и същия диаметър слагаме
първия блат.
Сиропираме го с 1/ 3 от охладения сироп и намазваме с
1/ 3 от крема.
Отгоре натрошаваме едната вафла.
Повтаряме същото и с втория блат- сироп, крем,
натрошена вафла.
Третия сиропираме и намазваме с останалия крем.
Слагаме тортата за няколко часа в хладилник, за да се
стегне.
Изваждаме я и с помощта на шпатула налепваме част от
смлените лешници отстрани.
Внимателно я поставяме обратно във формата с ринга.
Приготовяме ганаша като на водна баня стопяваме
кувертюра със сметаната и маслото, разбъркваме до еднородна и гладка смес и
внимателно заливаме повърхността на тортата.
Отгоре декорираме с останалите лешници и парченца
шоколад
Оставяме готовата торта в хладилника за десетина часа,
докато напълно се охлади и стегне.
Поднасяме я на парчета, които разрязваме
непосредствено преди консумацията.
24. 12. 2022 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар