XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: РОДОПСКА ТОПЕНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 7 април 2022 г.

РОДОПСКА ТОПЕНИЦА


Обожавам родопската кухня и затова не мога да подмина топеницата, която родопчаните приготвят с два вида месо и гъби.



ПРОДУКТИ:
200 г свинско месо
200 г пилешко месо
1 глава кромид лук
1 глава чесън
250 г печурки
5 печени и обелени чушки
300 г настъргани домати/ консервирани, доматен сок/ 5 с.л. олио
чубрица , мащерка и млян черен пипер
сол – на вкус

по желание:
100 г настърган кашкавал за поръсване



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме двата вида месо на ивици.

Вземаме тенджера, сипваме олиото в нея, сгорещяваме го и пържим месото около десетина минути, като го разбъркваме периодично.

Добавяме гъбите, почистени и нарязани на филийки.



След тяхното омекване слагаме нарязаните на дребно лук и чесън и чушките, обелени и нарязани на ивици.

Изсипваме доматите и овкусяваме ястието с посочените подправки и го досоляваме на вкус.
Разбъркваме хубаво, намаляваме котлона и оставяме ястието да къкри под похлупак до готовност.
По желание преди поднасяне можете да настържете кашкавал отгоре.
Препоръчително е да остане сос, в който да си топнем.
Оттук идва и името Топеница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар