Обожавам родопската кухня и затова не мога да подмина топеницата, която родопчаните приготвят с два вида месо и гъби.
ПРОДУКТИ:
200 г свинско месо
200 г пилешко месо
1 глава кромид лук
1 глава чесън
250 г печурки
5 печени и обелени чушки
300 г настъргани домати/ консервирани, доматен сок/ 5 с.л. олио
чубрица , мащерка и млян черен пипер
сол – на вкус
по желание:
100 г настърган кашкавал за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме двата вида месо на ивици.
Вземаме тенджера, сипваме олиото в нея, сгорещяваме го и пържим месото около десетина минути, като го разбъркваме периодично.
Добавяме гъбите, почистени и нарязани на филийки.
След тяхното омекване слагаме нарязаните на дребно лук и чесън и чушките, обелени и нарязани на ивици.
Разбъркваме хубаво, намаляваме котлона и оставяме ястието да къкри под похлупак до готовност.
По желание преди поднасяне можете да настържете кашкавал отгоре.
Препоръчително е да остане сос, в който да си топнем.
Оттук идва и името Топеница.
Няма коментари:
Публикуване на коментар