Упоменавам, че тестото е замесено в пекарната за хляб, защото в нея хем става по- бързо и лесно, хем глутенът се развива значително по- добре.
А е пухкава, защото в нея слагам повечко
кисело мляко и олио.
Много жени твърдят, че пухкава пита става само с прясно мляко, но аз съм на противоположното мнение и меся само с кисело.
ПРОДУКТИ:
600 г бяло брашно + още малко, ако е необходимо/ заради различието в големината на яйцата /, но НИКОГА не и с това на „ София мел“.
200 мл хладка вода
20 г жива мая /
суха не използвам/
1 яйце и 1 белтък
4 с. л. / с лек
връх/ кисело мляко
4 с. л. олио
1 мерителна лъжица
/ от хлебопекарната/ сол
1 мерителна лъжица
/ с връх / захар
щипка сода за хляб
За намазване :
1 жълтък
1 с. л. олио
За поръсване:
сусам / по желание/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Зареждам
посочените продукти в хлебопекарната и пускам на програмата за месене на тесто.
На моята тя е с продължителност от 25 минути.
Изваждам готовото
тесто, оформям го на хубава топка, поръсвам я с брашно и веднага разточвам на една олба.
Намазвам я обилно с
олио.
Разрязвам на толкова триъгълника, колкото са ми
необходими.
На всеки
триъгълник сгъвам страничните краища леко навътре и навивам на кифли.
Нареждам ги в
намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см .
Отгоре ги намазвам
с олио.
Оставям погачата
да втаса до двойно увеличение на обема и.
Начинът, по който
втасват моите пити, е следният:
Включвам котлона
на печката, който е 9 степенен, на 1.
Върху него слагам
метална скара/ решетка/ и оставям тавата отгоре до двойно увеличение на обема на тестото.
Намазвам с
разбития с олио жълтък.
По желание
поръсвам със сусам.
Слагам погачата в
загрята на 180 градуса фурна на решетката, която е сложена на второ ниво.
Изпичам я в
продължение на 35 минути , като след 15- тата минута я покривам с хартия.
Изваждам я от
фурната и от тавата, слагам я върху дървена решетка, намазвам я с олио и я
завивам с мека кърпа, за да се отпусне и омекне.
Разчупвам я след
като са минали поне 30 минути.
При спазване на
написаното, вие ще се насладите на един топъл и пухкав домашен хлебец, който
стои мекичък и неронлив, завит в найлонова торбичка, в продължение на още 5
дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар