Рецептата е
адаптирана от тук:
Меси се бързо и става много висока, делеща
се, вкусна…
Аз промених малко указанията, защото не
оставям тестото да втасва преди оформянето.
Също така не съм привърженик и на предварителното активиране/ шупване/ на
маята.
Меся, оформям и така едва тогава питата
втасва.
ПРОДУКТИ за тестото:
800 г брашно + още
100 г за доомесване
42 г прясна мая
250 мл хладко
прясно мляко
90 г заквасена
сметана
125 мл олио
2 яйца и 1 белтък
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
За намазване:
40 г краве масло
100 г заквасена
сметана
За намазване на суровата пита:
1 жълтък
1 с. л. олио
няколко капки
прясно мляко
За поръсване:
сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесвам гладко тесто, което
разделям на 8 равни части.
Оформям ги на
топки и ги разточвам с размерите на голяма чиния.
Първата намазвам
със сметана и върху нея полагам втората, която намазвам със стопено масло.
Следва третата, намазана със сметана и т. н, докато се изчерпат всички .
Последната не
намазвам с нищо.
Разточвам всички
кори наведнъж с помощта на точилка. Те трябва да достигнат диаметър 30 см.
С помощна на остър
нож ги разрязвам на 8 равни триъгълника.
Всеки един от тях
навивам на кифличка, като започвам от широкия край.
Подреждам ги в
тава с размер 28 см, намазвам ги с олио и оставям питата да втаса до двойно
увеличение на обема и.
Непосредствено
преди печене я намазвам с разбития жълтък, който предварително съм смесила с
олиото и млякото.
Пека питата в предварително
загрята на 180 г фурна като след 20- тата минута я покривам с хартия, за да не
загори отгоре.
Изваждам я от
фурната и тавата, намазвам я с олио и я покривам я с мека кърпа.
Остава така до
нейното омекване и охлаждане.
Ще се насладите на
една превъзходна пита- хем внушителна, хем пухкава и вкусна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар