XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: АГНЕШКА ДРОБ САРМА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 3 май 2016 г.

АГНЕШКА ДРОБ САРМА

Ястието е типично българско и се готви в почти всяко семейство. Някои не го предпочитат заради вида на дреболиите, но у дома то е на почит най- вече от съпруга ми. Много обича всичко, което е приготвено с агнешко или ярешко и винаги, когато има тези продукти, ние  приготвяме тази сарма.
 Обичаме ястието  с по- дебеличка заливка и да е топло.
Някога се е приготвяло само през пролетта, но сега е на трапезите ни
целогодишно, стига да имаме  субпродуктите, а тях  можем да намерим в магазините винаги, когато ни се прииска да си хапнем от него.

ПРОДУКТИ:
около 500 до 700 г агнешки дреболии
1 каф. ч. ориз
1 глава кромид лук
10- 15 пресни кромидени перца
5- 6  с. л. олио
1 суха чушка- ако имате
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 каф. л. черен пипер
щипка- две джоджен
сол на вкус
свеж магданоз
около 250 мл бульон
2 каф. ч. вода

За заливката:
2 яйца
1 кофичка квасено мляко
3 с. л. брашно
щипка сол



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам  дреболиите и ги сварявам в солена вода до пълна готовност, в която понякога добавям дафинов лист или бахар.
Изцеждам ги и ги оставям да се охладят. Заделям от бульона, който прецеждам, а след това използвам за ястието, защото той придава още по- хубав вкус. Нарязвам агнешките продукти на малки парчета, които запържвам / задушавам/ заедно с нарязания лук и сухата чушка в посоченото количество мазнина. Соля на вкус. Малко след това добавям ориза и сухите подправки. Продължавам да пържа и бъркам още малко, слагам червения пипер, отново разбърквам и веднага след това  наливам бульона и водата. Изчаквам да клокне и изсипвам всичко това в тава с размер не по- голям от 30- 32 см. 
Пека ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса докато изври течността и отгоре се образува лек загар и сармата стане готова за заливката. По време на печенето я  приготвям като разбивам  яйцата с щипка сол, а след това добавям млякото и брашното. Разбърквам добре до еднородна консистенция и заливам ястието.


Пека го още десетина минути, докато заливката се запече леко и придобие златист цвят. Изваждам го и го оставям  десетина минути .
Поднасям дроб сармата топла с купичка кисело мляко.



1 май 2016 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар