Сега са пости и в същото време един от
природните хитове е копривата.
Нека да се възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и
полезна копривена чорбичка.
ПРОДУКТИ:
1 голяма купа с
коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 каф. ч. нарязани
чушки
1 каф. ч.
консервирани домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
суха подправка по
избор- чубрица, босилек, джоджен… или каквато друга обичате
черен пипер
магданоз
3- 4 с. л. олио
1 с. л. брашно
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се
почиства, измива, попарва се и се сварява в солена вода за 5 минути.
Изцежда се през
гевгир и се накълцва. Бульонът се запазва.
В олиото се запържват
нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите.
Слагат се малко червен
пипер и куркума и се добавя копривата. Налива се копривеният бульон, при
необходимост се соли още веднъж и
чорбата се оставя да кипне. Изсипва се оризът
и всичко се вари до готовност. При необходимост се долива още вода.
Чорбицата се овкусява с чубрицата и черния пипер. Съвсем в края се слага за
плътност разтвореното в малко водичка брашно. Поръсва се с наситнен магданоз и
се сервира.
19. 03. 2016 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар