XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ВЪРЗОПЧЕ В ГЮВЕЧ ОТ ТРИ ВИДА МЕСО, АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ И БЯЛО ВИНО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 12 декември 2011 г.

ВЪРЗОПЧЕ В ГЮВЕЧ ОТ ТРИ ВИДА МЕСО, АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ И БЯЛО ВИНО

ПРОДУКТИ за 6 порции:

700 гр свинско месо от врат / без кокал/
700 гр телешки шол
800 гр пилешко бяло месо

10 големи листа кисело зеле/ 6 броя за вързопчетата и 4 за завиване на ястието преди печене/ плюс две- три шепи нарязано зеле
около 100 мл олио
50 мл бяло вино
50 мл зелев сок
50 мл вода
1/ 2 глава целина
1/ 3 глава праз
дафинов лист
чубрица
черен пипер
червен пипер
босилек
джоджен
малко сол
1 цяла необелена глава чесън
/ подправките са на вкус и можете да ги промените/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязах всеки вид месо на 6 парчета.
Сложих ги едно върху друго, като всяко помазвах с предварително разбъркана смес от: олиото, чубрицата, черния пипер, червения пипер, босилека, джоджена и солта.
Между тях слагах и парченца праз, нарязани на дълго.
Завързах така подреденото месо с усукания зелев лист / като връвчица/, боднах парченце дафинов лист  и  така оформих вързопчето.

Взех гювеча, помазах дъното му с олио.
Разхвърлях нарязаното зеле и върху него грижливо наредих вързопчетата.
Между тях за аромат сложих  целината/ глава/, обелена и нарязана на едри парчета, а по средата пъхнах цялата глава необелен чесън за  още по- добър аромат на ястието.
Полях всичко с виното, водата и зелевия сок, покрих ястието с останалите зелеви листа, захлупих го с капака и го сложих в студена фурна.

Пекох го в продължение на 1 час при температура 220 градуса, след което го намалих на 150 градуса и го оставих да се пече още 1 час и 30 минути.
Изключих  фурната и оставих гювеча  в нея още 30 минути, както казват бабите по нашия край -”да се изтищи”.
Общо време за приготвяне- 2 часа.
Ястието е изключително вкусно!
Представете си три вида месо, ароматни подправки, винце, актуалните за този сезон праз и  кисело зелце, всичко това събрано в едно… и до всичкото това нещо една ЧАША РУЙНО ВИНО И ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ! :)
ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА ИДНИТЕ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

2 коментара:

  1. Приготвих го и стана страхотно!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е такова на вкус. Не можем да го приготвяме често, но поне за празниците си струва. Благодаря и аз, че част от моята кулинария е станала и част от Вашата :)! Весели празници пожелавам, много радост, позитивизъм и сбъднати мечти!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване